Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A zene mindenhol segít - Fogvatartottak szerzeményeiből készült válogatáslemez

A zene mindenhol segít – Fogvatartottak szerzeményeiből készült válogatáslemez

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kilenc fegyintézmény fogvatartottjainak saját szerzeményei hallhatók azon a zenei és prózai válogatáson, amely decemberben jelenik meg a Szent Adorján-emlékév lezárásaként. A zenei börtönmisszió mentora Várnagy Andrea zongoraművész, lelki támogatója Böjte Csaba ferences rendi szerzetes.

A Szent Adorján tiszteletére meghirdetett emlékév zárásaként jelenik meg az a különleges zenei válogatás, melyen kilenc magyarországi büntetés-végrehajtási intézmény fogvatartottjai működnek közre saját dalokkal és prózai szerzeményekkel. A megjelenő lemez egyelőre nem kerül kereskedelmi forgalomba, az elítéltek családtagjai fogják megkapni, azzal a céllal, hogy ezzel is erősebbé váljon a köztük lévő kötelék, mely a sikeres visszailleszkedés egyik alapfeltétele.

Ezzel egy időben a Balassagyarmati Fegyház fogvatartottjai színpadra lépnek az általuk szerzett Szent Adorján című zenés darabbal.

- hirdetés -

A zenei repertoár nem kizárólag a karácsonyra összpontosít, ezek a dalok különböző hangszereléssel előadott önvallomások, víziók. Mindegyik szerzemény más-más stílusban íródott: van köztük népdal, cigányzene, rock és rap is. A lemez borítójának grafikáját a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) felhívására szintén a fogvatartottak pályaművei közül választották ki. A program megálmodója és mentora Várnagy Andrea zongoraművész.

Ide kapcsolódik:
Az új-zélandi börtönök lakóinak életét a balett változtatta meg

A hanglemezről Várnagy Andrea elmondta: „Ennek a missziónak az egyik legfontosabb küldetése pont az, hogy valamit adhassanak a fogvatartottak a családtagjaiknak, hogy kifejezhessék elköteleződésüket és köszönetüket szeretteiknek, akik kitartanak mellettük. A művészet eszközrendszere sokrétű, viszont a célja egy: hatással lenni a befogadóra.”

A különleges zenei albumon Böjte Csaba köszönti a hallgatókat, hangsúlyozva a család megtartó erejét, a hit és a vallás fontosságát, amely a rácsok mögött élőknek egyfajta iránytű és kapaszkodó a mindennapokhoz.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X