Papageno Radio
Intermezzo Egy eddig ismeretlen Macchiavelli-portréval gyarapszik a Leonardo-életmű?

Egy eddig ismeretlen Macchiavelli-portréval gyarapszik a Leonardo-életmű?

Egy aláírás nélküli, ismeretlen, kopasz, szakállas férfit ábrázoló, egy franciaországi műemlék kastélyban évtizedekig különösebben észre sem vett festmény keltette fel művészettörténészek figyelmét. Egy 145 évvel ezelőtt keltezett, tavaly felfedezett levél szerint azonban elképzelhető, hogy a képen Niccolò Machiavelli látható, a festő pedig Leonardo da Vinci volt.

Hónapokba telik, míg kiderül, igaz-e a sejtés, de Sylvie Giroux, a közép-franciaországi Château de Valençay igazgatója szerint nem lehetetlen, hogy a kép bizonyítja, volt kapcsolat a reneszánsz korában oly fontos szerepet játszó és a későbbi évszázadokra is nagy hatással levő Leonardo és Macchiavelli között.

Ide kapcsolódik:
Két eltérő vázlatot rejt Leonardo Sziklás Madonnájának alsó rétege

A kastély, ahol a képre rábukkantak, a francia diplomata, az 1838-ban elhunyt Charles-Maurice de Talleyrand-Perigord birtoka. Tavaly találtak rá egy archívumban egy 1874-es keltezésű dokumentumra, amelyet Talleyrand kamarása írt alá, és ebben említ egy 55×42 centiméteres, Leonardo festette, fára készült Machiavelli-portrét. A dokumentum felfedezése után keresésbe kezdtek a hatalmas Talleyrand-gyűjteményben, így találtak rá az egyik raktárban a feltételezett képre. A sötét festmény egy mosolytalan, hosszú, vékony arcú, éles orrú és hegyes szakállú férfit ábrázol, aki egy fekete kabátot, fehér inget és nyakkendőt visel.

Niccolò Machiavelli legismertebb portréját Santi di Tito festette

A helyi levéltár munkatársa, Anne Gerardot szerint csak azért, mert az archívumban ezeket az adatokat találták, még nem biztos, hogy igaz a feltételezés. Ehhez még több hónapnyi vizsgálatot kell elvégezni, a képet rétegről rétegre kell elemezni ahhoz, hogy kiderüljön, valóban Leonardo festette-e.

Ide kapcsolódik:
Leonardo készíthette a Victoria & Albert Múzeumban őrzött Szűz Mária szobrot?

Gerardot szerint sokkal jobban hasonlít a férfi a 16. században élt francia filozófusra, Michel de Montaigne-ra, mint Machiavellire. Az is kételkedésre adhat okot, hogy a fa túl sima ahhoz, hogy Leonardo korából származzon, bár ezt magyarázhatja az is, hogy a képet az 1890-es években Berlinben restaurálták. Ha viszont hitelesítik a portré alanyát és készítőjét is, bizonyítást nyer, hogy a reneszánsz két meghatározó személyisége találkozott.

(Via Yahoo News)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!