Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Egy francia milliárdos múzeumot nyit Párizsban

Egy francia milliárdos múzeumot nyit Párizsban

François Pinault magánmúzeuma, a Bourse de Commerce 2020 júniusában nyílik meg Tadao Ando tervei alapján. Az építkezés mintegy 170 millió dollárba kerül.

- hirdetés -

A francia milliárdos, aki a Notre-Dame újjáépítésére 100 millió dollárt ajánlott fel, olyan márkák tulajdonosa, mint a Gucci, a Bottega Veneta vagy az Yves Saint Laurent, 1998-ban többségi részesedést vásárolt a Christie’s aukciós házban, és rendszeresen szerepel a legfontosabb magángyűjteménnyel rendelkező listáján.

- hirdetés -

A leendő múzeum épületét 1998-ig árutőzsdeként használták. 1763 és 1767 között épült, a 1888-89-ben jelentős átalakításon ment keresztül. Legutóbb 1989-ben történt felújítás és restaurálás.

Ide kapcsolódik:
Újabb jelentős adományt kapott a párizsi Orsay Múzeum egy amerikai műgyűjtőtől

Két múzeuma már van Velencében, a Palazzo Grassi és a Punta della Dogana, mindkettőt Tadao Ando tervezte. Itt olyan művészeknek rendeztek komoly látogatószámmal büszkélkedő kiállításokat, mint Damien Hirst, Albert Oehlen vagy Sigmar Polke. Pinault 2000-ben bejelentette, hogy Párizs mellett egy korábbi Renault-gyárépületből tervez kiállítóteret, de akkor a bürokrácia annyira megnehezítette a dolgát, hogy ezt a tervét feladta.

(Via Art News)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.