Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Egyiptomban börtönbe kerülhet, aki felmászik a piramisokra

Egyiptomban börtönbe kerülhet, aki felmászik a piramisokra

Az egyiptomi parlament elfogadta a új műemlékvédelmi törvényt, amely a pénzbírság mellett börtönbüntetéssel sújtja azokat, akik egy fotó kedvéért felmásznak egy piramisra.

Az egyiptomi országgyűlés törvényalkotási és alkotmányügyi bizottsága november 12-én elfogadta az antik műtárgyak védelméről szóló 1983-as törvény módosítását. Eszerint aki hivatalos engedély nélkül próbál meg kicsempészni vagy külföldre eladni bármilyen műtárgyat, 62 és 620 ezer dollár közötti összegre büntethető (kb. 19 millió-190 millió forintnak megfelelő összeg).

- hirdetés -

Egy új törvénycikkely szerint azonban az is büntethetővé válik, aki egy régészeti lelőhelyre vagy múzeumba engedély nélkül megy be, vagy próbál meg felmászni bármilyen építményre. Ezt minimum egy hónap börtönnel és/vagy 620 és 6200 dollár közötti (kb. 190 ezer-1 millió 900 ezer forint) összegre büntethető. A büntetés a duplájára növekszik, ha mindez illetlen viselkedéssel, azaz közszeméremsértéssel kapcsolódik össze.

A törvénymódosításban több esemény is közrejátszott. Tavaly novemberben egy dán fotós, Andreas Hvid mászott fel a gízai nagy piramisra, ahol meztelenre vetkőzött és szexuális aktust is folytatott, mindezt rögzítette, és a YouTube-ra feltöltötte. Idén egy egyipromi férfi mászta meg a piramist, elmozdította annak a 19. századi faoszlopot, amely az építmény magasságát mérte, és a biztonságiakra köveket dobált.

(Via Hyperallergic)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X