Papageno Radio
Intermezzo Elhunyt Dan Reisinger, ismert magyar ajkú izraeli grafikus

Elhunyt Dan Reisinger, ismert magyar ajkú izraeli grafikus

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Elhunyt Dan Reisinger, ismert magyar ajkú izraeli grafikus – jelentette a Háárec című újság honlapja november 27-én. A művészt 85 éves korában a Tel-Aviv melletti Givatajimban lévő otthonában érte a halál. 

A Jugoszláviában, magyar családban született grafikus nyerte el 1998-ban, Izrael történetében grafikusként először az ország legrangosabb elismerését, az Izrael-díjat. Izraelben lépten-nyomon találkozni lehet munkáival, jelentős szerepet játszott az ország modern vizuális arculatának megteremtésében. Ő tervezte Izrael számos meghatározó intézményének logóját, köztük az El Al légitársaságét, a Teva gyógyszergyárét és a Habima színházét.

Reisinger a vajdasági Magyarkanizsán született 1934-ben. A holokauszt során elvesztette családja nagy részét. 1949-ben édesanyjával és nevelőapjával Izraelbe költözött. Már 16 évesen felvették a rangos jeruzsálemi Bezalel művészeti akadémiára, később Európában tanulta tovább a korszerű grafikai látásmódot.

1956-ban plakátot tervezett, amelyben a magyar forradalom menekültjeinek megsegítésére hívta fel a nyugati világot.

Egy másik ismert plakátján arra szólította fel az egykori Szovjetuniót, hogy engedje külföldre vándorolni az ott élő zsidókat. Budapesten 2016-ban tervei alapján készült el a Teleki téren a munkaszolgálatra elhurcolt áldozatok és túlélők emlékét őrző szoborkompozíció.

(Via MTI)

Promóció

X
X