Papageno Radio
Intermezzo Elisabeth Leonskajával folytatódik a BFZ Dvořák-Beethoven-sorozata

Elisabeth Leonskajával folytatódik a BFZ Dvořák-Beethoven-sorozata

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szvjatoszlav Richter egykori duópartnere, a zongora nagyasszonya, Elisabeth Leonskaja november 21. és 23. között két Beethoven-zongoraversenyt játszik el a Budapesti Fesztiválzenekarral a Müpában.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

Az orosz származású, ám immár négy évtizede Ausztriában élő zongoraművésznő, a hetvennégy esztendős Elisabeth Leonskaja korunk egyik legelmélyültebb, legérzékenyebb muzsikusa.

A zeneszerzők és műveik iránti legteljesebb odaadás, különleges ihletettség jellemzi sallangtalanul tiszta és átszellemült, ugyanakkor erőteljes játékát. Nem véletlen, hogy fiatalon a 20. század egyik legnagyobb művésze, a nála harminc esztendővel idősebb Szvjatoszlav Richter tisztelte meg barátságával és fogadta muzsikuspartnerévé.

Ide kapcsolódik:
Komoly megszorításokra kényszerül a Budapesti Fesztiválzenekar

Örömünkre Leonskaja időről időre fellép Budapest hangversenytermeiben. A Budapesti Fesztiválzenekar koncertjén, Fischer Iván vezényletével ezúttal két zongoraversenyt is megszólaltat. Beethoven negyedik és ötödik koncertje, a G-dúr és Esz-dúr versenymű a zongoraversenyek fejlődésvonalának kiteljesedő végpontját jelöli, s egyben frappánsan ki is egészíti egymást, hiszen az „orfeuszi” G­-dúr műben sok a filozofikus, lírai, kontemplatív elem, míg az „uralkodói” magatartásformát képviselő Esz-dúr zongoraverseny empire pompája maga az erő, indulatgazdagság és grandiozitás.

Ide kapcsolódik:
Több hazai lemez is esélyes a legrangosabb nemzetközi komolyzenei hanglemezdíjra


Beethoven versenyműveit ezúttal Dvořákkal társítja Fischer Iván: hallunk zenekari táncot, legendát, szimfóniát, s a BFZ egy mű idejére ezúttal is kórussá lényegül át – mindazok örömére, akik egyetértenek abban, hogy az éneklés minden muzsikus önkifejezésének legméltóbb eszköze.

Promóció

X
X