Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elkészült Kínában a világ legmagasabb átriumával rendelkező épülete

Elkészült Kínában a világ legmagasabb átriumával rendelkező épülete

A híres iraki-brit építésznő, Zaha Hadid irodájának alkotása közel 200 méteres és a kínai főváros üzleti központjában, a Fengtai kerületben található.  

- hirdetés -

A 2016-ban elhunyt építész, Zaha Hadid elsőként lett a Pritzker-díj női díjazottja, de számos építészeti kitüntetést is első nőként vett át. Halála után irodája továbbra is dolgozik, terveik közül pedig idén átadásra került a pekingi, akár 45 millió utast is kiszolgáló reptér után a gigantikus The Leeza SOHO tororny is, mely a legmagasabb átriummal rendelkező épület lett az egész világon.

- hirdetés -

A világ legmagasabb átriumával rendelkező épülete – fotó: Hufton+Crow, forrás: edition.cnn.hu

Az épület két különálló csavart tornyát egyetlen üvegből készült homlokzati burok veszi körül, mely fontos egyrészt energiatakarékossági szempontokból, de emellett csodás panorámás kilátást is biztosít. A beltér épp akkora, amekkora maga az épület, tehát 194,15 méteres, mely 45 emeletnyi üzleti teret és irodát rejt magában. Az épületrészeket később majd négy 4 „lebegő híd” köti össze egymással, különböző emeleteken elhelyezve. Az átrium részt közvetlenül bekapcsolták a városi tömegközlekedési rendszerbe, és alapvetően úgy alakították ki, hogy nyilvános közösségi térként funkcionálhasson.

(Via CNN)

 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.