Papageno Radio
Intermezzo Fekete István és Csontváry Kosztka Tivadar kézírását is árverésre bocsátják

Fekete István és Csontváry Kosztka Tivadar kézírását is árverésre bocsátják

Fekete István hagyatékából előkerült dedikált példányt és Csontváry Kosztka Tivadar saját kiadású röpiratát bocsátja árverésre 283 tétel mellett a Múzeum Antikvárium november 20-i aukcióján Budapesten a Kossuth Klubban.

A 285 válogatott tételből álló, sokrétű aukciós anyagban megtalálható a manapság keresett könyvgyűjtői témák szinte minden területének egy-egy rendkívül ritka darabja. Az árverési anyag több első kiadású, dedikált könyve közül kiemelkednek a Fekete István hagyatékából előkerült, relikvia értékű, családtagjainak szóló bensőséges hangvételű dedikációk mellett

Bogáncs eredeti fotója, hátoldalán a szerző  szellemes autográf megjegyzésével.

Bogáncs – Készült 1953-54 telén. 118×88 mm, zselatinos ezüst nagyítás. Verzóján Fekete István tintával írt autográf sorai: „Bogáncs figyelő „stellung”-ban. Mindent meg akar érteni és hiába magyarázom neki, hogy nem érdemes…” – forrás: axioart.com

A művészeti tárgyú könyvek és dokumentumok kedvelői számára ajánlják az aukció egyik legérdekesebb ritkaságát, Csontváry Kosztka Tivadar saját maga által kiadott, a Lángész – Ki lehet és ki nem lehet zseni című röpiratát, amelynek címlapjára a szerző tintával írta fel:

A szerző tiszteletpéldánya.

A kínálatban szerepel három példányban megjelent bibliofil könyv is, amelyből egy példányt a szerző, egyet Kner Imre, egyet pedig a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiuma kapott. Emellett elárverezik Jókai Mórnak és Mikszáth Kálmánnak egy-egy dedikált könyvét is.

A gasztronómia kedvelőinek érdeklődésére tarthat számot tíz ritka szakácskönyv, amelyek között megtalálható például Gundel Károly Szomory Dezsőnek dedikált, a vendéglátás művészetéről szóló kötete is. A hadtörténet iránt érdeklődők licitálhatnak arra a huszonegy tételből álló blokkra, amely ezredtörténeti és egyéb hadászati munkákkal kapcsolatos darabokat vonultat fel.

Ide kapcsolódik:
Több mint húszmillió forintért kelt el a Tüskevár eredeti kézirata

A tételek közül 33 darabot tesz ki a kéziratok, fotók és aprónyomtatványok szekciója. Ezek között szerepelnek a Veress Ferenc, erdélyi fotográfus tizennégy felvételét tartalmazó albuma mellett ismert költők verskéziratai. Mindezek mellett több 18. és 19. századi történelmi, jogi és vallási tárgyú könyvet is kínálnak az érdeklődőknek.

(Via MTI)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!