Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Felújították A varázsfuvola eredeti partitúráját őrző berlini könyvtárat

Felújították A varázsfuvola eredeti partitúráját őrző berlini könyvtárat

Befejeződött a német nyelvterület legnagyobb könyv-, dokumentum- és kéziratgyűjteménye, a Berlini Állami Könyvtár (Staatsbibliothek zu Berlin – StaBi) főépületének rekonstrukciója – jelentette a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság.

A német főváros leghíresebb útján, az Unter den Lindenen álló épület felújítása az újraegyesítés utáni Németország egyik legnagyobb szabású kulturális beruházása.

- hirdetés -

Az 1914-ben átadott neobarokk könyvtárépületen most először végeztek teljes körű rekonstrukciót. A csaknem 20 ezer négyzetméteres épület 35 méter magas kupoláját a második világháborúban bombatalálat érte, és súlyos károk keletkeztek a legnagyobb olvasóteremben is. A sérült épületrészeket az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) idején előbb ideiglenesen befedték, majd 1977-ben elbontották.

- hirdetés -

A Staatsbibliothek zu Berlin 2010-ben – forrás: Wikipedia

Az utóbbi csaknem másfél évtizedben az épületet az eredeti állapotában állították helyre, a benne működő könyvtárat pedig modernizálták.

Az intézmény végig működött, a könyvtárosok és az olvasók egy nagy építkezés közepette igyekeztek elmélyülni munkájukban.

A felújított könyvtár kulcsait november 4-én adják át egy ünnepségen a beruházást finanszírozó szövetségi kormány kulturális államminiszterének, Monika Grüttersnek. Ezzel azonban még nem tér vissza a csend a falak közé, sok irodát és több olvasótermet is vissza kell még költöztetni az eredeti helyére.

Az utolsó munkafázis várhatóan 2020 májusáig tart.

A StaBi a legnagyobb német tudományos könyvtár, jelenlegi szerkezetében az egykori kelet-berlini és a nyugat-berlini szekciók 1992-ben végrehajtott újraegyesítésével jött létre. Több mint 25 millió dokumentumot, könyvet, kéziratot őriz, legnagyobb kincsei közé tartozik az egyik legismertebb klasszikus zenei alkotás, Ludwig van Beethoven 9. szimfóniája és Wolfgang Amadeus Mozart számos operája, köztük A varázsfuvola eredeti partitúrája.

A felújított terekről készült fotókat megtekintheti a könyvtár honlapján. Kattintson ide! 

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X