Papageno Radio
Intermezzo Kövesse élőben a Kocsis Zoltán emlékére rendezett koncertet

Kövesse élőben a Kocsis Zoltán emlékére rendezett koncertet

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

November 6-án, Kocsis Zoltán halálának évfordulóján idén is hangversennyel emlékeznek meg az egykor általa vezetett együttesek. Műfajával vagy gondolatvilágával az est valamennyi műsorszáma a zongoraművészre, karmesterre és zeneszerzőre utal.

Nehéz volna a zenetörténetben olyan stíluskorszakot, műfajt, előadó­apparátust találni, amellyel Kocsis Zoltán ne állt volna kapcsolatban hosszú és termékeny zongoraművészi, karmesteri, pedagógusi és zeneszerzői pályája során. Végigpillantva a műsoron, melyet hajdani zenekara, a Nemzeti Filharmonikusok szólaltat meg zeneigazgatója, Hamar Zsolt vezényletével, mindenről Kocsis munkásságának egy szelete juthat eszünkbe.

Ide kapcsolódik:
Kocsis Zoltán emléke előtt tiszteleg a Hungaroton új kiadványa

Ravel-­zongoraciklus (Couperin sírja) Kocsis hangszerelésében? Hát persze, ez volt kedves és rendszeres időtöltése: szimfonikus köntösbe bújtatni Bartók, Rachmaninov, Ravel, Debussy és mások eredetileg nem zenekarra komponált műveit. Chopin-­zongoraverseny Érdi Tamással? Kocsis fiatalságának emlékezetes mozzanata volt Chopin­-játéka, elég a g-moll balladára vagy a Keringőkből készült lemezre emlékezni. Érdivel is fellépett, elismerőn nyilatkozva fiatalabb pályatársáról.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

Kovács Zoltán Missa Pannonica című műve? Itt sem nehéz megtalálni az összekötő kapcsot, hiszen Kocsis kezdettől az új zene apostola volt, s ezen belül az Új Zenei Stúdió tagjaként érdeklődéssel fordult a magyar alkotások felé. Később, az NFZ élén is sok fontos előadást vezényelt hazai művekből.

Végül Thomas Kornél karmesteri közreműködése is emlékeket idéz, hiszen Kocsis figyelt a pályakezdő muzsikusokra, felkarolva őket.

A hangversenyt a Müpa élőben közvetíti a Facebookon, a YouTube-on és a honlapon.

Promóció

X
X