Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Magas francia állami kitüntetést kapott az Armel Opera Festival igazgatója

Magas francia állami kitüntetést kapott az Armel Opera Festival igazgatója

Franciaország kulturális minisztere, Franck Riester úr a francia állam Művészeti és Irodalmi Rend lovagi fokozatát ítélte meg az Armel Opera Festival igazgatójának, Havas Ágnesnek. A kitüntetést Pascale Andreani, Franciaország magyarországi nagykövete november 8-án délután adta át Budapesten.

- hirdetés -

Az 1957-ben alapított Irodalmi és Művészet Rend kitüntetéssel, amelynek odaítéléséről a francia kulturális minisztérium dönt, azoknak a munkáját ismerik el, akik alkotásaikkal, tevékenységükkel maradandót tettek művészeti vagy irodalmi téren, valamint hozzájárultak a kultúra és művészet népszerűsítéséhez Franciaországban és az egész világon.

- hirdetés -

Havas Ágnesnek, az Armel Opera Festival létrehozásáért ítélte oda a rangos kitüntetést a francia kulturális miniszter, amely szoros együttműködésben az ARTE Televízióval rendhagyó módon egyesíti a kortárs opera népszerűsítését a fiatal tehetségek felfedezésével nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is. Az Armel Opera Festival számos francia és más európai színházzal és fesztivállal folytat kiváló partneri kapcsolatot, továbbá 2016-ban az Európai Fesztivál Szövetséggel együttműködve Nemzetközi Fesztivál Akadémiát szervezett Budapesten, amelyen fiatal zenei fesztiválmenedzserek vettek részt a világ öt kontinenséről.

Ide kapcsolódik:
A francia Becsületrend lovagja címmel tüntették ki Káel Csabát

Az Armel 12 évvel ezelőtt Szegeden, a Nemzeti Színházban indult, majd folytatódott Budapesten az Erkel Színházban, a Thália Színházban, a Nemzeti Színházban, a Müpa Fesztiválszínházban, és 2017-től Budapest mellett Ausztria fővárosában, Bécsben a MuTh Színházban. A fesztivál különlegessége, hogy a főbb szerepekben az Armel nemzetközi előadói versenyének fiatal nyertesei láthatók. Magyarországon az Armel Opera Festival az egyetlen, amelynek előadásait Európa legnagyobb kulturális csatornái egyenes élőben közvetítik a kezdetek óta. Az első két évben a francia Mezzo Televízió, 2010-től pedig az ARTE Televízió, az ARTE Concert csatornán olyan híres operaházak társaságában, mint a Párizsi Operaház, a londoni Royal Operaház, vagy a Bécsi Staatsoper.

Az Armel Opera Festival szakmai munkáját az Európai Fesztiválszövetség kétszer is Kiváló Fesztivál minősítéssel ismerte el, továbbá a rangos szakmai zsűri által díjazott előadásokat több európai nagyváros – Avignon, London, Plzen, Jersey-sziget – operaháza látta vendégül.

Az Armel Opera Festival fontos missziójának tekinti a hazai fiatal tehetséges zenészek/előadók nemzetközi bemutatását is, ezért 2014-ben Különdíjat, 2015-től Fődíjat adományoz a Virtuózok Komolyzenei Tehetségkutató Verseny nyerteseinek. Az Armel díjaként olyan világhírű koncerttermekben léphettek fel az ifjú magyar zenészek, mint a New York-i Carnegie Hall, a zürichi Tonhalle, Franciaországban az Avignoni Operaház, Németországban a Berlin Filharmónia koncertterme, és az Egyesült Királyság fővárosában a London Mozart Players zenekar kíséretében. Legközelebb, november 25-én, Beke Márk harsonás ad koncertet New Yorkban a Carnegie Hallban az Armel Opera Festival jóvoltából.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.