Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Olvasnak-e eleget a fiatalok? - Újra jelentkezik a Müpa irodalmi sorozata

Olvasnak-e eleget a fiatalok? – Újra jelentkezik a Müpa irodalmi sorozata

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

November 13-án és december 11-én folytatódik a Müpa Literárium Junior sorozata, amelynek nem titkolt célja, hogy megkedveltesse a fiatalokkal az irodalmat. Keresztury Tibor szerkesztő egy éve vette a fejébe, hogy bővíti az események választékát: úgy döntött, kortárs literátorokat, írókat és kritikusokat kér meg arra, hogy a könyvekhez, a szövegekhez való hozzáférés különböző útjait bemutassák a gimnazista korúaknak. A sorozat következő két eseményén Darvasi László és Károlyi Csaba a meghívott közreműködő.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

Darvasi a kortárs magyar epika egyik legjelesebb képviselője. Több mint harminc évre visszatekintő pályája során a novella műfajának sokoldalú megújítójaként, a tárcaforma, a Szív Ernő néven jegyzett kisprózák egyik legmívesebb művelőjeként ismertük meg. Olyan meghatározó regényeket írt, mint A könnymutatványosok legendája vagy a Virágzabálók. Rendkívüli és nem lankadó mesélőkedvvel képes szűk metszetekben és tágas horizontokon ábrázolni a mind históriai mélységekben gyökerező, mind az aktuális korproblémák nyomait magukon viselő alakokat és a közöttük szövődő történeteket.

Ide kapcsolódik:
Elhunyt Tarbay Ede író, számos gyermekkönyv szerzője

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a mesék világában is otthonosan mozog. A Trapiti, a Trapiti és a borzasztó nyúl, illetve A 3 emeletes mesekönyv egyként arról tanúskodnak, hogy Darvasi ifjabb olvasóit is komolyan veszi.

Nyelvi igényességéből nem enged, az elbeszélések sokrétegű, a legmélyebb emberi konfliktusokra érzékeny jellege változatlan, miközben a mese történetszövését, a titkok, rejtélyek dramaturgiáját az író mesterien kézben tartja.

A Literárium Junior műsorának közönsége bizton számíthat a műhelymunkába betekintést engedő, izgalmas, szerzői beszélgetésre. Darvasi közönségének tagjai fogékonyságuktól függően elsajátíthatnak olyan írói fogásokat, amelyek az olvasásban segíthetik őket, íráspróbálkozásaikban pedig jó támpontokat nyújthatnak.

Károlyi Csaba – fotó: Oláh Máté Csaba

A Literárium Junior másik, a kortárs irodalom fórumai között tallózó eseményén Károlyi Csaba kritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő­-helyettese lesz a vendég. Károlyi éppen harminc évvel ezelőtt kapcsolódott be aktívan a kortárs irodalomba. 1989 és 1999 között a Nappali Ház című, a korabeli lapalapítási lázban létrejött periodikák között is elsőrangú, mindmáig forrásértékű folyóirat szerkesztője volt. Olyan kollégákkal dolgozott együtt, mint Babarczy Eszter, Beck András, Orsós László Jakab, Hévízi Ottó és Szijj Ferenc.

Ide kapcsolódik:
Ezeket az ifjúsági programokat kínálja a Müpa az év végére

Károlyi 1994 és 1997 között a József Attila Kör elnöke volt, az ő vezetői időszakához a szervezet nyári, tatai táborainak megannyi emlékezetes eseménye fűződik. Tanári praxisának tapasztalataival és az elmondottakkal együtt a magyar irodalom egyik legjáratosabb művelője, tanúja és alakítója. A Literárium Juniorban a szövegértelmezések mellett bizonyára az általa ismert sok és sokféle szerzőről is elmond majd néhány, az élő irodalom színeit bemutató anekdotát.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X