Papageno Radio
Intermezzo Önkéntesek mentik Velencében az egyik legjelentősebb zenei archívum kincseit

Önkéntesek mentik Velencében az egyik legjelentősebb zenei archívum kincseit

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az elmúlt 50 év legnagyobb árvízével küzd az észak-olasz város: komoly károkat szenvedett Velence jelképe, a Szent Márk-székesegyház, a víz nem kímélte a La Fenice operaházat és a Conservatorio Benedetto Marcello könyvtárát sem, ahol fontos kéziratokat őriznek.

Az 1876-ban alapított, jelenleg a Palazzo Pisaniban működő iskola őrzi mintegy ötvenezer restaurált kötete között a Torrefranca-gyűjtemény darabjait, névadója, Benedetto Marcello partitúráit és több Vivaldi-kéziratot is. Bár az áradás a felbecsülhetetlen értékű kincsek mindössze 5%-át érintette súlyosan, nem csupán a vízzel, hanem a levegő megnövekedett párataltalmával is fel kell venni a harcot a könyvtárosoknak, akik pesszimistán tekintenek a jövőbe.

A Palazzo Pisani alsó szintjén található archívumból önkéntesek segítségével menekítették ki a legértékesebb anyagokat, hogy azokat biztonságba helyezzék, egy bolognai cég pedig felajánlotta segítségét abban, hogy a könyveket és más kéziratokat a helyzet normalizálódásáig és a restaurálás megkezdéséig lefagyasszák.

(Via Platea Magazine)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X