Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Pompidou Központ nyílik Kínában

Pompidou Központ nyílik Kínában

Sanghajban nyílik meg a Pompidou Központ új filiáléja, amelynek kiállításait francia kurátorok állítják össze, de a kínai hatóságok is rajta tartják vigyázó tekintetüket.

- hirdetés -

Mintegy tíz éve merült fel először az ötlet, hogy a Pompidou Kínába is terjeszkedjen a kulturális diplomácia jegyében, de voltak olyan hangok, amelyek szerint nem a franciák szívének kedves múzeumoknak kell szerepet játszani a nemzetközi gazdasági és a politikai diplomáciában, az elmúlt években azonban megnyílt a Louvre Abu Dhabi és a Pompidou Málaga, de tárgyalnak a brüsszeli Pompidouról, cseh és szöuli lerakatokról is.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Magyar alkotás került a párizsi Pompidou állandó gyűjteményébe

A frissen átadott intézmény a Huangpu folyó partján, az úgynevezett Múzeumi mérföldön található, a megnyitón Emmanuel Macron francia köztársasági elnök is rést vett. A helyi önkormányzat és egy kínai állami tulajdonú befektetési cég mintegy hárommilliárd dollárt invesztált a körülbelül tíz kilométer hosszú, egykor ipari övezetnek számító folyópart kulturális célú átalakítására. A West Bund Museum ad otthont a Pompidou-tárlatnak, az épületet David Chipperfield tervezte. Az öt évre szóló, de a felek akaratának megfelelően hosszabbítható szerződésnek megfelelően a francia szakemberek a kiállítások mellett oktatási programokat is terveznek, valamint a kínai múzeumi szakemberek képzésében is szerepet vállalnak. A beruházó West Bund Group évi 2,75 milliárd eurót fizet a Pompidou Központnak, továbbá biztosítja a kiállítótereket, a műtárgyak szállítását és biztosítását.

Ide kapcsolódik:
Abu-Dzabiban állítják ki Leonardo da Vinci Krisztus-portréját

Az első tárlaton mintegy száz alkotás látható, amely a 20. századi művészettörténetet reprezentálja, köztük Picasso és Kandinszkij munkái, de helyi művészek munkáit is megtekinthetik az érdeklődők. A Pompidou Központ igazgatója elmondta, a kínai partner ötnél kevesebb műtárgy cseréjét kérte, nem csupán politikai okokból, de bővebb információt nem osztott meg az ügyben.

(Via The New York Times)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.