Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Rangos szaklap méltatja Koltai Katalin gitárművész munkáját

Rangos szaklap méltatja Koltai Katalin gitárművész munkáját

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Már többször beszámoltunk Koltai Katalin gitárművész saját átiratairól, elég ha csak Ravel madarait vagy Győri Noémivel megjelent közös lemezét említjük. Az utóbbi években a gitárművészről az amerikai Classical Guitar Magazine, – a klasszikus gitár világának talán legfontosabb szaklapja – is több cikket közölt, ezúttal azonban nemcsak a hét videójának választották, hanem hosszan méltatják is a művész Bartók Az éjszaka zenéjéből készült átiratát és felvételét.

- hirdetés -

A cikkből kiderül az is, hogyan kísérletezte ki a gitárművész azt a különleges egyhúros kapodaszert, ami lehetővé tette a többrétegű, klaszterekre épülő zongoradarab – máskülönben a gitáron lehetetlen – eljátszását.

Ide kapcsolódik:
Koltai Katalin: „Szükségem van alkotói jelenlétre is a zenélésben”

Koltai Katalin beszámolt arról is, hogy 2018-ban úgy döntött, PhD tanulmányok keretében kívánja elmélyíteni művészi munkáját, és miután a londoni Royal Academy of Music és a University of Surrey – International Guitar Research Center is helyet kínált neki, az utóbbit választotta egy 3 éves doktori ösztöndíj keretében. Tanulmányait most szeptemberben kezdte el Surrey-ben, ahol PhD hallgatóként a katedrán is kap feladatokat. A doktori kutatás eredményességét bizonyítja, hogy azóta meghívták a klasszikus gitár két legkiemelkedőbb eseményére a hongkongi Altamira Guitar Symposiumra és az amerikai GFA (Guitar Foundation of America) Conventionre is, utóbbin 2020 júniusában lép majd fel.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X