Papageno Radio
Intermezzo Szenzáció számba menő I. Erzsébet-portrét azonosítottak

Szenzáció számba menő I. Erzsébet-portrét azonosítottak

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Egy női alakot ábrázoló, a 19. században átfestett, de valójában az 1562-es évre datálható képen azonosították I. Erzsébet angol királynő személyét.

A különleges festményről, amely a vizsgálatok után minden bizonnyal a 16. századi angol uralkodó egy fiatalkori ábrázolása a Bonhams adott hírt. Az aukciós ház igazgatója, Andrew McKenzie nagyszerű felfedezésnek nevezte a képet, ugyanis, mint mondta: „nagyon ritka, hogy ebből a korból még újabb anyagok kerüljenek elő”. Kiemelte, hogy „a festmény, amely igy az egyik legkorábbi portré az uralkodóról, az ekkor már négy éve hatalmon lévő királynőt ábrázolja, akiről sugárzik a fiatalság, az érő és a tekintély”. Hozzátette azt is, hogy „az alkotás minden bizonnyal azt a célt szolgálta, hogy a királynő potenciális kérői ezen a portrén keresztül ismerhessék meg jövendőbelijüket.” A kutató rámutatott, hogy ebben az időben többek között a spanyol II. Fülöp és a svéd XIV. Erik is szóba került mint lehetséges férj.

Ide kapcsolódik:
A londoni Dickens Múzeumban állítják ki a világ első karácsonyi üdvözlőlapját

A képet, ami Amerikában bukkant fel, Steven van der Meulen udvari festőnek tulajdonítják, de arról egyelőre nem lehet tudni, hogy a 16. század után mi volt az alkotás pontos sorsa. A festmény december 4-én kerül árverésre Londonban, a becsült ár pedig 150 és 250 ezer angol font.

(Via Guardian)

Promóció

X
X