Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Újabb 120 ezer könyvet digitalizál a Google

Újabb 120 ezer könyvet digitalizál a Google

A Google és az izraeli Nemzeti Könyvtár együttműködése révén az internetre kerül a könyvtárból a zsidó kultúrát képviselő 120 ezer könyv – jelentette a Kolhaír.

- hirdetés -

Az új együttműködés révén díjmentesen olvashatóvá válnak világszerte az eddig csak a könyvtárban olvasható könyvek, köztük számos ritkaság.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Kiváló nemzetközi minősítést kapott a Kodály HUB online zenepedagógiai tudásközpont

„A könyvtár hozzáférhetővé akarja tenni a zsidó és az izraeli kulturális örökség alkotásait – mondta Oren Weiberg, a könyvtár igazgatója az újságnak. A könyvek mintegy fele héberül íródott, de a másik felük jiddisül, a spanyol zsidók ladinó nyelvén, angolul, franciául, arabul, oroszul, németül, latinul és más nyelveken.

Az izraeli könyvtár a nemzetközi Google könyvprojekthez csatlakozott, melynek keretében eddig több tucat amerikai, európai és japán könyvtár negyvenmillió könyvét digitalizálták.

Az izraeli bibliotéka ötvenezer könyvét már csomagolni is kezdték, ugyanis különleges, a nedvességtől és a hőmérséklet ingadozásaitól óvó konténerekben, rendkívüli biztonsági intézkedésekkel szállítják őket Jeruzsálemből a Google németországi digitalizáló központjába, ahonnan a munkálatok végeztével hasonló módon küldik vissza őket otthonukba.

A legértékesebb vagy a szállítás viszontagságainak nem kitehető könyveket Jeruzsálemben fogják digitalizálni, hogy ezekkel is gazdagítsák a Google olvasóinak történelmi és zsidó kulturális ismereteit.

Ide kapcsolódik:
Térképen böngészhető népzenei adatbázist készített a Zenetudományi Intézet

A digitalizálásra kijelölt írások közt van héber nyelvű tankönyv jiddis fordítással olyan gyerekek számára, akik még nem ismerik teljesen a héber nyelvet, a Rómeó és Júlia olasz fordítása, és egy Berlinben született újságcikk a zsidók Indiában, Kocsinban élő csoportjának történetéről.

Az együttműködés része a könyvtár 450 éves héber nyomtatás nevű projektjének, amely a papíron létrejött széleskörű gyűjtemény – térképek, kéziratok, fényképek, történelmi sajtó és könyvek – digitalizálását végzi. A vállalkozást a Jeruzsálem ügyeiért felelős minisztérium és adományozók segítik.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.