Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Váradi Gyula kapta az első alkalommal odaítélt Kertész Imre-díjat

Váradi Gyula kapta az első alkalommal odaítélt Kertész Imre-díjat

A Nobel-díjas író ma, november 9-én lenne 90 éves.  Ez a kerek évforduló adta az ötletet a Kertész házaspár egykori jóbarátja, Johannes von Duisburg operaénekes számára, hogy a budapesti Rotary Clubbal közösen egy olyan díjat alapítson, amelynek célja a művészet és a kultúra rászoruló, rendkívüli tehetségeinek segítése, hogy ezzel tovább vigyék Kertész Imre és Magda szellemiségét.

- hirdetés -

Amint azt a díj kezdeményezője, Johannes von Duisburg elmondta, ötletét lelkesedéssel fogadták a Rotary Clubban, az igazgatóság és Aaron Hales elnök hamarosan a klub hivatalos projektjének nyilvánította azt.

- hirdetés -

„Kertész Imre és felesége, Magda egyaránt elkötelezett Rotary-klubtagok voltak, akik nagyra értékelték az emberi kapcsolatokat és egymás segítését. A díj létrehozásával reméljük, hogy ebben a szellemben folytatjuk és támogatjuk a tehetségek munkáját, ezért is éppen az író születésnapján indítottuk el ezt a díjat” – hangsúlyozta az alapító, Johannes von Duisburg.

A Rotary olyan világszervezet, amelyben különböző foglalkozású emberek készek vállalni a humanitárius szolgálatot. Szakmai és magánéletükben magas etikai alapelveket követnek. Arra törekednek, hogy a világban terjedjen a megértés és a jó szándék. Két korábbi taguk emlékének tiszteletére a Rotary Club Budapest-City létrehozta a Kertész Imre és Kertész Magda díjat.

A díj évente lehetőséget ad egy tehetséges művésznek, hogy pénzügyi támogatást kapjon szakmai fejlődéséhez, mely együtt jár ezzel a címmel:

„ROTARY Club Budapest-City Kertész Imre és Kertész Magda-díj rezidens művésze”, egyéves időtartamra.

Ez idő alatt a győztesnek lehetősége van az ezzel járó megnövekedett ismertséget és a klub támogatását kihasználni.

„Dr. Batta András számos érdemdús fiatal művészt ajánlott nekünk, és mi kiválasztottuk az általunk legmegfelelőbbnek tartott jelöltet a világszerte elsőként odaítélt Kertész Imre és Kertész Magda díjhoz. Váradi Gyula hegedűművész mindannyiunk szívét megérintette Ernest Bloch „Nigun” című darabjának csodálatos előadásával, melyet Szüts Apor kíséretében játszott el a díjátadó estéjén Kertész Imre és Magda emlékének tiszteletére. Nagy örömünkre szolgál, hogy Váradi Gyula, ez a fiatal roma származású klasszikus zenész mostantól egy évig klubunk támogatott művésze lesz, és általa szorosabbra fűzhetjük kapcsolatainkat ezzel a nagyszerű magyar kezdeményezéssel, a Virtuózokkal” – fejezte be mondandóját Johannes von Duisburg.

Szintén a Nobel-díjas író 90. születési évfordulójához kapcsolódott a Kertész Intézet november 8-i megemlékezése, mely alkalomból felavatták a Fiumei úti sírkertben a Kertész házaspár síremlékét, illetve jelen voltak a Rotary Club képviselői és Váradi Gyula is.

Ide kapcsolódik:
Felavatták Kertész Imre síremlékét Budapesten

Váradi Gyula hegedűművész a Virtuózok 2016-os „Nagyok” korcsoportgyőzteseként rengeteg fontos fellépésen van túl, koncertezett már többek közt New Yorkban, Dublinban és Berlinben is, a Virtuózok Kamaraegyüttes egyik alapító tagja. Az együttes november 13-án indul kanadai turnéra, útjuk során Ottawában, Montreálban és Torontóan lépnek fel, az ottani magyar nagykövetség és az NKA támogatásával.  Váradi Gyulával a magyar közönség legközelebb december 30-án találkozhat a Müpában, a Virtuózok Jubileumi Ünnepi Hangversenyen.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!