Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Müpa magazin 75 éves Kőszegi Imre jazzdobos

75 éves Kőszegi Imre jazzdobos

Vannak a múlt homályába vesző legendák, és vannak olyanok, amelyek köztünk élnek. Kőszegi Imre az utóbbiak közé tartozik. A 75. születésnapját ünneplő ütőhangszeres művész friss programmal, régi és új játszótársakkal lép december 4-én a Fesztivál Színház színpadára.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

- hirdetés -

Hatvan éve a pályán. Történelmi távlat, történelmi szerep: Kőszegi Imre életútja egybefonódik a magyar jazz nagykorúvá válásával. Az 1950-­es években tiltólistára került, az amerikai imperializmus válságtermékének bélyegzett jazz előtt a ’60­-as évek elején villant fel a zöld lámpa. Budapesten megnyílt egy korszakos jelentőségű jazzklub, a Dália, amely legalizálta a műfajt, pódiumot kínálva az addig jobbára elszigetelten tevékenykedő muzsikusok számára. Köztük bontogatta szárnyait az újpesti születésű fiatalember, aki

saját erejéből úgy tanult meg játszani hangszerén, hogy soha nem hallott a jazzről, és dobossal sem találkozott.

- hirdetés -

Az önnevelés olyan sikeresnek bizonyult, hogy Kőszegi Imre hamar a Magyar Revü Tánczenekarban találta magát, majd 1964­-ben Pege Aladár együttesébe került. Akkoriban kéz a kézben járt a „vendéglátós zene” és a jazz; az utóbbihoz vonzódó muzsikusoknak az előbbi adta az egzisztenciális hátteret. És persze a külföldi szerződések: Kőszegi is négy-­öt évig játszott Nyugaton. 1970­-től azonban már a jazznek szentelte életét. Újító szellemétől vezetve 1975-ben létrehozta zongora és bőgő nélküli, fúvósokból és ütősökből álló, Rhythm and Brass nevű együttesét.

Neve külföldön is kezdett ismertté válni, az 1980­-as években zenekaraival rendszeres meghívásokat kapott fesztiválokra és klubokba. A lengyel Zbigniew Namysłowski szaxofonossal, az amerikai Jack Gregg bőgőssel és a magyar Gárdonyi László zongoristával formált kvartettjének For Kati című lemeze tovább növelte hírnevét Európában.

Nyitott gondolkodású, sokoldalú ütőhangszeresként itthon tagja volt a magyar free jazzt megteremtő Szabados György kvartettjének, majd a fúziós Rákfogó és Saturnus együtteseknek. Kovács Gyula és Jávori Vilmos társaságában látványos sikereket aratott a Dobshow című műsorral, és másfél évtizedig játszott Vukán György zongoristával és Berkes Balázs bőgőssel a Super Trióban. Nemzetközileg számon tartott ütőhangszeresként nagynevű márkák képviseletét látta el.

Pályáját a tanítás is végigkísérte: ötven éve foglalkozik növendékekkel, dobiskolákat írt, nála tanult Balázs Elemér, Németh Ferenc, Mohay András.

A születésnapi koncert közönsége rendhagyó műsorra számíthat: a Budapesti Vonósok, Szentpáli Roland tubás, Szakcsi Lakatos Béla, a Rhythm and Brass and Electronic közreműködése Kőszegi Imre művészi arculatának új vonásait világítja meg.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!