Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Az orvosok jobban műtenek klasszikus zenére

Az orvosok jobban műtenek klasszikus zenére

Gyorsabban és pontosabban dolgoznak a sebészek, ha a műtőben klasszikus muzsika szól, ezt állítja az a tanulmány, amely az International Journal of Surgery szaklapban jelent meg.

- hirdetés -

Abban nincs újdonság, hogy a műtétek közben zene szól, a British Medical Journal szerint több ezer éve jellemző ez a gyakárlat: már Kr. e. 4000-ből vannak arról adatok, hogy papok és zenészek muzsikáltak orvosi beavatkozások alatt. Egy új kutatásban már meglevő eredményekre támaszkodva skót, svéd és finn kutatók összehasonlították és értékelték 18 nemzetközi kutatás eredményét, 9 cikket és 212 megkérdezett orvos válaszait.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Agyműtét közben is játszott a fuvolista

Az összegző tanulmány szerint a megkérdezett orvosok és nővérek 2/3-a számolt be arról, hogy már hallgattak zenét a műtőben. Ez csökkentette a stresszt, és nyugodtabbá tette őket. Az egészségügyi dolgozók mellett a betegek is arról számoltak be, hogy ha a műtét előtt zenét hallgattak, csökkentett bennük a stressz.

Szinte minden válaszadó a klasszikus zene mellett tette le a voksát, de Mozart szonátái kerültek az első helyre. Hat kísérletben használtak klasszikus zenét is, ami népszerűségben megelőzte a hiphopot.

A zenehallgatás növeli a teljesítményt az eszközhasználat, a pontosság területén, mintegy 10%-kal rövidíti a műtétek idejét, és volt olyan tanulmány is, amely szerint a zenére végzett műtéteknél kevesebb izomgörcsről számoltak be az orvosok. A betegeknél az altatásban és a fájdalomcsillapításban mérték a zene jótékony hatását.

Ide kapcsolódik:
A születés zenéje

Az elemzők ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy a zenének nem egyértelműen pozitív a hatása, mert zavarhatja az orvosok és a nővérek közötti kommunikációt, ha túl hangos vagy túl ütemes. (Az Egészségügyi Világszervezet maximum 30 decibel hangerőt javasol a műtőkben.) A kutatások szerint ugyanis az orvosi műhibák túlnyomó része a rossz kommunikációra vezethető vissza.

(Via Ludwig-van.com)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.