Papageno Radio
Intermezzo Boldog születésnapot, Klasszik!

Boldog születésnapot, Klasszik!

Kéthetes próbaadást követően pontosan tíz éve, 2009. december elsején indult útjára az első hazai klasszikus zenét sugárzó kereskedelmi rádió. Az objektív visszaemlékezés lehetetlen – szubjektív főszerkesztői jegyzet következik.

A Klasszik egy külföldön már többszörösen bevált, de idehaza még ismeretlen recepttel próbálkozott: a klasszikus zenei tartalom és a kereskedelmi rádiós szerkesztési elvek ötvözésével. Azokat célozta elsősorban, akiknek az akkori Bartók „túl komoly” volt, de szívesen hallgattak volna gondosan válogatott klasszikusokat otthon főzve, vagy a dugóban állva –

az elképzelés pedig gyors sikert hozott a hallgatók körében és a médiapiacon egyaránt.

A Klasszik elindítása életem egyik legnagyobb szakmai kihívása és élménye volt – olyan flow-ban dolgoztunk, amire tíz év után sem tudok meghatottság nélkül gondolni. Fantasztikus csapat jött össze, Pászti Károly segített a szerkesztésben és a rengeteg zene összeválogatásában, ott volt a hihetetlenül lelkes induló műsorvezetői négyes – Háver-Varga Mariann, Nyúl Zsuzsi, Fellegi Lénárd és Kis-Horvát Zoltán, majd Bella Levente -, és emellett olyan muzsikusok jöttek heti rendszerességgel önálló műsort csinálni, mint Kocsis Zoltán, Vashegyi György vagy Ókovács Szilveszter. Ekkor találtuk ki a Cinemusicot Varga Ramónával – ez az a műsor, amelyből később a Cinekoncertek kinőttek – és jött Lukácsházi Győző is hétvégenként rádiós Bonbont csinálni a gyerekeknek.

De a stúdión kívül is kiváló csapat alakult: Nagy Tamás ügyvezető és a Jazzy-csapat támogatása ugyanúgy kellett a sikerhez, mint Márkus Gábor sales- vagy Jakab Anita rádiós marketing-tapasztalata. És még sok-sok nevet ide lehetne írni, de egyet mindenképp: Szatmári Róbertét, aki 2010-ben átvette tőlem a rádió szakmai vezetését és egészen 2018-ig dolgozott rajta.

Megdöbbentő mennyiségű visszajelzés érkezett már az első napokban, köztük persze sok kritika is – de mi pont ebből tudtuk, hogy az embereknek fontos a Klasszik és hétről-hétre azt próbálgattuk, hogyan lehetne még jobban csinálni. A legtöbb pozitív és negatív visszacsatolás egyaránt a Bartókkal hasonlította össze az új rádiót: időbe telt, amíg megértette mindenki, hogy

a Klasszik nem egy jobb Bartók akar lenni – ez eleve képtelen vállalkozás lett volna, hiszen egy közszolgálati adó teljesen más feladatokkal és lehetőségekkel bír, mint egy kereskedelmi -, hanem elsősorban új közönséget szeretne toborozni a klasszikus zenének.

Tíz év nagy idő – a hazai médiapiacon különösen az. 2009-ben még csak épphogy feltűnt a horizonton a Facebook és az okostelefon, még nem algoritmusok írták elő, hogy mit nézünk meg a következő 15 percben a Youtube-on, és nem streamszolgáltatóktól, hanem az mp3-tól és a fájlmegosztóktól félt a zeneipar – a hazai médiaviszonyok változásairól nem is beszélve. Tíz évre előre jósolni 2009-ben még merészség volt – most már szimplán botorság. De egy szülinap nem is a spekulációk, hanem a jókívánságok ideje: Isten éltesse a Klasszikot és a hallgatóit éterben és egészségben – legfőképpen pedig Mozartban és Beethovenben!

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

Promóció

X
X