Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elhunyt Anna Karina színésznő

Elhunyt Anna Karina színésznő

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Hetvenkilenc éves korában meghalt Anna Karina, a francia új hullám színésznője, Jean-Luc Godard filmrendező első felesége. A dán származású, Hanna Karin Blarke Bayer néven született színésznő rákban szenvedett.

Karina Dániában kezdte a karrierjét, ahol kabarékban énekelt és modellként dolgozott. Tizenhét évesen Párizsba költözött, itt találkozott Coco Chanellel is, aki elnevezte őt Anna Karinának. Ekkor figyelt fel rá Jean-Luc Godard filmrendező. Egy kisebb szerepet ajánlott neki készülő filmjében, de mivel meztelen jelenetről lett volna szó, Karina azt elutasította.

1951-ben Godard Az Asszony, az asszony című filmjében játszott, amiért megkapta a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál díját.

Még ugyanebben az évben feleségül ment a rendezőhöz. Ezzel együtt összesen hét Godard-filmben játszott. Szerepelt még egy 1962-es Agnés Varda-filmben, 1979-ben pedig Mészáros Márta, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar rendező Olyan mint otthon című filmjében is. A színészet mellett rendezéssel, énekléssel és modellkedéssel is foglalkozott.

(Via Index)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X