Papageno Radio
- hirdetés -
Tánc Ezek voltak 2019 legérdekesebb táncos történetei

Ezek voltak 2019 legérdekesebb táncos történetei

2019-ben is fellapoztuk a tánctörténeti könyveket, és megismertettük olvasóinkat jeles művészek életútjával, és figyeltünk azokra a kezdeményezésekre, amelyek megmutatták a tánc különleges oldalát, azt, hogyan használható ez a művészi kifejezési forma a hétköznapokban, társadalmi, testi, lelki jóllétünk érdekében. (Tényleg, azt tudták, hogy Kanadában már múzeumlátogatást is írhatnak receptre az orvosok?)

- hirdetés -

De ami a legfontosabb, a legnagyobb büszkeségünk, ezért ezzel kezdjük az összefoglalót: a FunBalletBoys nálunk indított blogjával. A Magyar Nemzeti Balett két művésze, Kóbor Demeter és Rónai András különleges videósorozatot indított a Papagenón. A fiatal művészek idejüket és energiájukat nem kímélve, a kimerítő próbák, balettórák és előadások között készítik el felvételeiket, amelyek a táncművészet kulisszáiba engednek bepillantást, alighanem műfajteremtő igénnyel. Kövessék őket!

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
A Magyar Nemzeti Balett két fiatal művésze indított új videóblogot a Papagenón

A KGB-nél debütált, majd hét évre eltűnt balerina, az orosz balett szárnyaszegett hercege és hercegnője, akik filmszínészi pályát hagytak ott a táncért. A csodagyerekként indult, de különleges allergiája miatt csak rövid darabokra alkalmas táncosnő. Az űrhajósok tréningjét elvégzett, de az űr helyett a táncszínpadot meghódító művész. És még hosszasan szemezgethetnénk a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo meglehetősen kalandos életű tagjainak biográfiájából. Az életrajzok viccesek – duplán, ugyanis minden táncosnak van egy férfi és egy női alteregója –, a napi munka azonban nem móka és kacagás, hanem nagyon komoly gyakorlást, a világ nagy balettegyütteseire jellemző balettórákat jelent. Ha nem ismernék a világ legelső, férfiakból álló komikus balettegyüttesét, olvassák el cikkünket!

A Trocks művészei spicc-cipőt is hordanak. Valószínűleg ők örültek a legjobban annak, hogy két egykori Bolsoj-táncos, akik megtervezték piacra dobták a Rudolf márkanevű – természetesen Nurejevről elnevezett -, kifejezetten a férfiaknak készített spicc-cipőt. Azt a speciális ruhadarabot, amelynek már az emojiját is beilleszthetjük üzeneteinkbe.

A tánctörténetben is kalandoztunk. Bemutattuk Madzsar Józsefné Jászi Alice-t, akit egyik közeli munkatársa, Palasovszky Ödön „a szépség és egészség apostolának” nevezte. A magyar gyógy-, ortopéd- és  terhességi torna úttörője, a munkahelyi torna első népszerűsítője, a játékos gyermektorna megteremtője volt, emellett a művészi mozgás területén is bátran kísérletezett.

Ide kapcsolódik:
Madzsar Alice, a szépség és egészség apostola

A zenélés, az éneklés pozitív mentális, fiziológiai, sőt rehabilitációs hatásáról sokat írtunk idén is, de a tánc sem maradt el emögött.

Egy balettrajongó amerikai egyetemi kutató munkájának középpontjában az agy és a mozdulatok kontrollja, a mozgás tanulásának folyamata áll. A tudós a Boston Ballet táncosaival is együttműködve kutatja az egyensúly és a koordináció kérdéseit, annak egészen az alapjaihoz leásva, kutatásait pedig a robotika területére alkalmazza, különösen a robotok mozgását, illetve a robotok és az emberek közös munkáját illetően. A kutatások eredményét azonban az egészségügyben, az agyvérzés utáni rehabilitációban, a mozgás újratanulásában is felhasználhatják.

Ide kapcsolódik:
Hogyan segíthet a balett az agyvérzés utáni felépülésben?

Bemutattunk egy dokumentumfilmet, amelynek főszereplője egy volt tengerészgyalogos, aki az iraki háborúban harcolt. A film azt dolgozza fel, hogyan lett a poszttraumatikus stressz-szindrómától szenvedő háborús veteránból koreográfus. Az Új-zélandi Királyi Balett tagjainak közreműködésével börtönökben zajlanak különleges javító-nevelő programok, a Scottish Ballet (Skót Balett) kilenc iskolában próbált ki egy programot, amelynek fókuszában a kirekesztés elleni harc áll, a londoni Royal Ballet (Királyi Balett) pedig egy észak-angliai városban indít hároméves, közösségépítő és tehetséggondozó programot.

A tánchoz is kell az energia. Zárjuk év végi összefoglalónkat azzal a cikkel, amely a Táncmesék blog legolvasottabbja volt idén. Ebben bemutattuk a New York-i DanceMart kezdeményezést, amely 2015 óta létezik. Egy hiphopra specializálódott táncművészeti iskola felmérést készített, ennek eredménye szerint a városban élő táncosok egyharmada a szegénységi küszöb alatt él, és nem engedheti meg magának, hogy megfelelő energiatartalmú, egészséges ételt vásároljon. Nekik akarnak segíteni egy kezdeményezéssel, amelyben az elmúlt négy évben 7500 táncos vett részt, és kapott 1,3 millió dollár értékben megfelelő tápanyagtartalmú ételt.

Ide kapcsolódik:
New Yorkban a táncosok ingyen kapnak zöldséget és gyümölcsöt

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!