Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Müpa magazin Ezekkel a programokkal vár a Müpa előtti adventi sátor

Ezekkel a programokkal vár a Müpa előtti adventi sátor

A Müpa hagyományt teremtett: az épület előtt telente működő Kultúr Kültér mostanra a főváros téli kulturális palettájának egyedi, tömegeket vonzó elemévé vált.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

- hirdetés -

Épületen belül is szeretünk lenni, de 2016 óta minden decemberben a Müpa előtt felépülő sátorban és a korcsolyapályán is érdemes időt tölteni. Könnyűzene, gyerekműsorok, újcirkusz, és persze karácsonyi hangulat:

a Kultúr Kültér valóban az egész családnak szól.

- hirdetés -

Szubjektív válogatásunkban a Recirquel tavaly bemutatott, kifejezetten a Müpa Sátorba álmodott Kristály című zenés újcirkusz­-produkcióját soroljuk előre. Mintha egy másik világba lépne a megérkező néző: csillogó jégpáncél, szikrázó hókupacok, és persze cirkuszi rekvizitekre hasonlító, ám a jég és hó fogságába esett, különös eszközök. Vági Bence művészeti vezető irányításával az artisták a kör alakú játéktér minden pontját bejátsszák.

Ide kapcsolódik:
Hamarosan nyílik a jégpálya és az adventi sátor a Müpa mellett

A klasszikus meséket idéző történet szerint az emberiségből kiábrándult Hókirálynő szívét kell felmelegíteni ahhoz, hogy a világ megmeneküljön. Annyit elárulhatunk, hogy a helyzet kulcsa az artistáknál van, akik emelőakrobata produkcióval, handstand és zsonglőr számmal, kínai rúdon és lengőtrapézon kápráztatják el a zord asszonyságot – és nemcsak őt.

Ide kapcsolódik:
50 éves a Kaláka Együttes

Az idén ötvenéves Kaláka egyik alapítója, Gryllus Dániel gyakran idézi Kányádi Sándor szavait, aki szerint „karonülőtől botra támaszkodóig” mindenkit megszólít a jó vers. Hát még a jól megzenésített jó vers! A Kárpát-­medence számos pontján játszott Kaláka betlehemes december 7-én a Müpa sátorba érkezik. A három évtizede repertoáron lévő előadás a hagyományos népi énekek mellett a műköltészetből és a klasszikus zenéből is merít. A Kaláka egykori gyerekközönsége mostanra nagyon is felnőtt, de szerencsére hozza magával az újabb és újabb generációkat. És hogy mitől tud mindez hosszú távon is működni? Gryllus Dániel nevetve mondja:

„Nem tudunk kimenni a divatból, mert nem is jöttünk divatba soha.”

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.