Papageno Radio
Intermezzo II. világháborús tengeralattjáróban nyílik a világ legnagyobb multimédiás kiállítótere

II. világháborús tengeralattjáróban nyílik a világ legnagyobb multimédiás kiállítótere

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Franciaország vezető múzeumokat üzemeltető magáncége jövő áprilisban a bordeaux-i második világháborús tengeralattjáró-bázisban nyitja meg következő multimédiás kiállítóterét: a Bassins de Lumières a világon a legnagyobbnak ígérkezik a műfajban – írja a culturespaces.com.

Az úgynevezett „immerzív kilállítótérben” a művészettörténet legnagyobbjainak alkotásai elevenednek meg, és a kortárs művészek is bemutathatják majd installációikat négy tengeralattjáró-cella 12 000 négyzetméteres falfelületén. A látványt a hang és a mozgás esztétikai élménye egészíti ki. A Bassins de Lumières háromszor akkora lesz, mint a szintén a cég által alapított Carrières de Lumières Les Baux-de-Provence-ban, és ötször akkora, mint az Atelier des Lumières, Párizsban.

Amikor virtuális valóságról beszélünk, többnyire az immerzív rendszerekre gondolunk, beleértve ezekbe a számítógép interfészeket, pl. fejre erősíthető megjelenítőket (sisak), optikai kábeles kesztyűket, pozíciókövető eszközöket és a térhatású hangrendszert. Az immerzív virtuális valóság közvetlen megtapasztalást biztosít.

A bordeaux-i kiállítótérben a tengeralattjáró-cellák vize visszatükrözi a monumentális falakra vetített festményeket, ez pedig új dimenziót ad a kiállításoknak a már létező két intézményhez képest. A látogatók víz feletti átjárókról, és a hatalmas cellák partjairól tekinthetik meg a kiállítást.

A megnyitót jövő év áprilisára tervezik az osztrák szecessziós művész, Gustave Klimt és a német festő-zeneszerző, Paul Klee munkáival.

A kiállítás részletes angol nyelvű tájékoztatója itt elérhető.

(Via culturespaces.com, travelo.hu)

Promóció

X
X