Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Kalotaszegi asszonyok évszázados hímzésmintáit mutatja be egy új kiadvány

Kalotaszegi asszonyok évszázados hímzésmintáit mutatja be egy új kiadvány

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Hagyományok Háza újabb, hiánypótló kiadványt mutatott be, mely a Kalotaszegi vagdalásos mintagyűjtemény címet kapta, melyet a szerzők, a kalotaszentkirályi Péter-Jani Csilla és Péter Mónika-Mária mutatnak be.

„A kiadvány – 235 mintát összefogó – saját gyűjtésünket tartalmazza. Sok évi munka gyümölcse; kalotaszegi asszonyok, szüleik, nagyszüleik, dédszüleik hímzéseiről fényképeztük s rajzoltuk le a mintákat. Jóllehet, gyerekkorunkban mi is megtanultuk e hímzéstechnikát, amikor viszont belekezdtünk a gyűjtésbe, akkor szembesültünk számos, ismeretlen motívummal, technikával. Így a gyűjtés egyben tanulóidő is volt számunkra. A legértékesebb anyagokat Felszegen, Bánffyhunyad és környékének falvaiban, valamint az alszegi Zsobokon és Mákófalván találtuk. A munkánk nem ért véget, például Nádasmentén is gazdag mintaanyag vár még feldolgozásra. A terjedelmes dokumentumot megpróbáltuk rendszerezni, ezzel is segítve a felhasználást és az érthetőséget. Egykor az egész magyar nyelvterületen népszerűek voltak a vagdalásos minták, viszont a hagyományos elkészítési módjukat leginkább a Mezőségen és Kalotaszegen őrizték meg. Az eljárásnak ismertebbek „modernebb” változatai, mi viszont arra törekedtünk, hogy

a sok évszázados hagyományos mintákat adjuk közre, de ugyanakkor az újabbakkal is megismertessük az érdeklődőket.

Jelen gyűjtemény nem a turistáknak készült mintaanyagból merít, hanem a már említett, részben feledésbe merült motívumokat népszerűsítjük. Ezen összeállítás jól szolgálhat a mintakincs újratanulásához, mivel a technikát az ezzel foglalkozók jól ismerik. A megújítást jelen esetben a régi minták felidézése adhatja, és örömmel tapasztaljuk, hogy néhány fiatal szívesen tanulja ezeket a mintákat, így nekik is segíthet a gyűjtemény.

Ide kapcsolódik:
Lemez készült Kallós Zoltán emlékére

A helybelieket az is motiválhatja a tanulásban, hogy az igényes vásárlók e mintákat keresik, így a családok anyagi gyarapodásához is hozzájárulhatnak. Magyarországon a hímző körök jól szervezettek, s tudomásunk szerint, már sokan várták a kiadvány megjelenését.”

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X