Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Keller András és Gidon Kremer együttesei közös koncertet adnak

Keller András és Gidon Kremer együttesei közös koncertet adnak

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Immár több évre visszanyúló gyakorlat a Concerto Budapest életében, hogy Keller András szimfonikus együttese rendszeresen találkozik és közös terveket valósít meg Európa egyik legnagyszerűbb kamarazenekarával, a Gidon Kremer által 1997­-ben alapított, s máig általa vezetett Kremerata Balticával. A két zenészközösség december 4-én ismét egyesíti erőit, olyan műsor szolgálatában, amely eredeti, hézagpótló és koherens.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

A hangversenyen először Gustav Mahler híres lassú tételét hallhatjuk: az Adagiettót az 5. szimfóniából, amelyről tudjuk, hogy a zeneszerző szerelmi vallomásnak szánta felesége, Alma Schindler számára. Ezt Alfred Schnittke 3. hegedűversenye, a Canticum canticorum (Énekek éneke) követi Kremer előadásában, befejezésül pedig a Magyarországon kevéssé ismert lengyel-­orosz zeneszerző, Mieczysław Weinberg 21. szimfóniája, a Kaddish hangzik fel. Ezt a darabot a varsói gettó áldozatainak emlékére írta a komponista 1991-­ben.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
A történelem árnyékában – 100 éve született Mieczysław Weinberg

A hangverseny egyik vörös fonala a Mahlerhez való kapcsolódás: mind Schnittke, mind Weinberg zenéjében megfigyelhető Dmitrij Sosztakovics hatása – rajta, a mahleriánus orosz zeneszerzőn keresztül kapcsolódtak követői a századforduló korai modernségének nagy alakjához. Egy másik vörös fonál a zsidó azonosság és hagyomány tudatos vállalása, amely mindhárom alkotó műveiben megfigyelhető.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X