Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo London pörgeti az Egyesült Királyság kreatíviparát

London pörgeti az Egyesült Királyság kreatíviparát

Húsz év kell ahhoz, hogy az Egyesült Királyság többi része utolérje a fővárost és környékét a kreatíviparból származó bevételek területén, áll egy friss felmérésben.

- hirdetés -

Délkelet-Angliában a produktivitás is 80%-kal magasabb, mint az ország többi részén, London pedig az országos átlaghoz képest 150%-kal jobban teljesít. Az ország megosztottsága észak-déli irányú. A felmérés szerint a termelékenységnek évi 3%-kal kellene növekedni az Egyesült Királyság többi részén ahhoz, hogy 20 év alatt utolérjék az e tekintetben is központinak számító régiót.

- hirdetés -

2010 és 2018 között ebben az ágazatban nőtt a leginkább a foglalkoztatottság. Meglepő módon Északkelet-Anglia mutatta ebben a legmagasabb arányt, közel 50%-os emelkedést, de ehhez hozzátartozik az alacsony, 31.000 fős bázis is. Londonban, jóval magasabb bázissal, eközben 40% volt ez az érték. Észak-Írország jelentősen lemaradt, a vizsgált időszakban mindössze 1,6%-ot mutat a statisztika, az egyetlen olyan régióként, ahol csökken a kreatívipar részesedése a munkaerőpiacból.

Ide kapcsolódik:
Egy szimfonikus zenekar, amely egyértelműen pénzt hoz a régiónak

A dolgozók száma mellett a termelékenység regionálisan és szakterületenként is nagy eltéréseket mutat, például Londonban a kézművesek, Délkelet-Angliában pedig a múzeumok, a galériák és a könyvtárak jóval kevésbé produktívak. A felmérést készítő Bruce Tether, a Manchesteri Egyetem tanára szerint fontos, hogy a kormány az iparági klasztereket támogassa, de abban egyáltalán nem biztos, hogy ezt megfelelően teszik-e.

(Via Arts Professional)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X