Papageno Radio
Intermezzo Mesterséges intelligenciával fejezik be Beethoven X. szimfóniáját

Mesterséges intelligenciával fejezik be Beethoven X. szimfóniáját

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A 2020-as Beethoven-évben egy különleges ősbemutatóra is számíthatunk: a X. szimfóniát egy szoftver fejezi be, a kész művet pedig április végén hallgathatják meg Bonnban az érdeklődők.

A IX. szimfónia 1824-es befejezése után Beethoven leginkább vonósnégyesein dolgozott, de leveleiben van arra utalás, hogy újabb szimfóniát is elkezdett. Az akkoriban készült, nem is biztosan ehhez a tervezett műhöz kapcsolódó feljegyzésekből, témavázlatokból 1988-ban Barry Cooper állította össze a feltételezett szimfónia 1. tételét, arra hivatkozva, hogy ebből 250 ütemnyit megtalált. Még ebben az évben előadták a művet a Királyi Filharmóniai Társaságban, és a mű a Londoni Szimfonikus Zenekar előadásában lemezen is megjelent.

A töredékekből mesterséges intelligencia használatával, egy telekommunikációs cég munkatársai, a salzburgi Karajan Intézet zenetudósai, valamint zeneszerzők és Robert Levin zongoraművész közreműködésével próbálják megalkotni a szimfóniát. A jegyzetek mellett Beethoven más műveit is felhasználják: azokat egy algoritmus elemzi, és a zeneszerzőre jellemzők az új szimfóniában is felfedezhetők lesznek.

Ide kapcsolódik:
Tízmillió euró a Beethoven-évfordulóra

(Via Klassik.com)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X