Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Párizs mellett nyílt közös kiállítása két magyar művésznek

Párizs mellett nyílt közös kiállítása két magyar művésznek

Párizs és környéke számos magyar képzőművésznek adott, illetve ad otthont. Közülük Beck András szobrász és Stein Anna festő és szobrász munkái közös kiállításon láthatók egy Párizs melletti múzeumban.

- hirdetés -

Beck András (1911–1985) és Stein Anna (1936–) ismerték egymást. Egyikük a budapesti Képzőművészeti Főiskola szobrász tanszékén tanított, másikuk a grafikai tanszék hallgatója volt. Szinte egyidőben hagyták el Magyarországot, de az élet úgy hozta, hogy Franciaországban már sohasem találkoztak.

Alkotásaik most együtt szerepelnek a Párizs közeli kisváros, Meudon múzeumában, a Musée d’Art et d’Histoire-ban.

- hirdetés -

Beck Andrástól, akinek több alkotását őrzi a múzeum, és kertjében monumentális méretű szobrai is helyet kaptak, most egy olyan válogatás látható, amelyben szinte minden korszakából szerepel néhány mű, kezdve az 1934-es Tavaszi Tárlaton díjat nyert kétalakos kisplasztikájával (Strandon), szocreál szobrain át a hetvenes évek alkotásaiig, köztük a jól ismert Jan Palach emlékére.

A Stein Anna munkáit bemutató termekben – az előbbihez hasonló elvek szerint – a művész valamennyi korszakára kiterjed a válogatás. A hatvanas évek első felében született absztrakt kompozíciói, mint a Sárga labirintus vagy az Absztrakt gép mellett a kezdeti évek art brut jellegű, ritkán látható, érdekes kísérletei is jelen vannak. Ezek közt szerepel egyebek mellett a Asszony, amelynek felületéről kiemelkedő anyagában (amit Stein Anna egy megmunkált, befestett női harisnyából formált) csírájában már megjelenik a későbbi szobrász három dimenzióban való gondolkodása.

Ide kapcsolódik:
Egy francia milliárdos múzeumot nyit Párizsban

Láthatunk néhányat Stein úgynevezett „barokk korszakából”, majd eljutunk az utóbbi évek klasszikus nagymesterek által inspirált vagy azokat interpretáló festményeihez, melyek egyik legfontosabb darabja Tintoretto Paradicsom című festményének 2014-es „átirata”. Tizenkét szobra a festmények társaságában, míg nagyobb részük – köztük a bronz és üveg kombinációjával készült Belső világ és a Flora – külön teremben lett kiállítva.

A tárlaton Beck András és Stein Anna a Monnaie de Paris által kiadott érméi is helyet kaptak.

A két művész Találkozó nézőpontok című kiállítása december 20-ig tekinthető meg. További információk itt érhetők el.

(Via Artportal)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.