Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Rangos német irodalmi díjat kap Földényi F. László

Rangos német irodalmi díjat kap Földényi F. László

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Földényi F. László kapja jövőre a Lipcsei Könyvdíj az Európai Megértésért nevű elismerést, a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi díját – közölte a lipcsei önkormányzat.

A Széchenyi-díjas esztéta, irodalomtörténész, műkritikus és műfordító A melankólia dicsérete című kötetéért kapja az elismerést. A németül Doma Ákos fordításában idén tavasszal megjelent könyvben a szerző „csodálatosan ellentmondásos módon termékeny szellemi állapotként, mélyen életigenlő hozzáállásként” mutatja be a melankóliát.

Kötete „ritka érdekes, gazdag” munka, amelyben odaadást, figyelmet és „alkotó részvételt” igénylő „folytonos rejtélyként” mutatkozik meg a világ – áll a zsűri indoklásában.

A díjat a lipcsei nemzetközi könyvvásár előestéjén, 2020. március 11-én adják át, a szerzőt Adam Soboczynski publicista, a Die Zeit című hetilap tárcarovatának vezetője méltatja.

Az 1994-ben alapított díjjal az európaiak egymás iránti megértéséért végzett irodalmi munkát ismerik el, többnyire közép-európai szerzőknek ítélik oda. Földényi F. László a negyedik magyarként kapja meg, Nádas Péter, Kertész Imre és Dalos György után.

Ide kapcsolódik:
Fontos elismerést kapott Christina Viragh, a magyar irodalom jeles fordítója

A 20 ezer euróval (6,7 millió forint) járó díjjal idén  Masha Gessen orosz-amerikai újságírót, írót tüntették ki az orosz társadalom jelenéről és közelmúltjáról szóló, Die Zukunft ist Geschichte – Wie Russland die Freiheit gewannund wieder verlor (A jövő történelem – Így nyerte el, és veszítette el ismét a szabadságot Oroszország) című munkájáért.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X