Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Régi karácsonyi gramofonfelvételek hallgathatók a Széchényi könyvtár blogján

Régi karácsonyi gramofonfelvételek hallgathatók a Széchényi könyvtár blogján

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Karácsonyi dalok gramofonfelvételei hallgathatók az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) blogján az ünnep alkalmából – jelentette be Mikusi Balázs, az OSZK zenetárának vezetője.

- hirdetés -

A könyvtár régi gramofonlemez-gyűjteményét a rádió épületénél tárolták, de 1956-ban megsemmisült, ezután csaknem fél évszázadon át alig foglalkozott ezek gyűjtésével az OSZK. A 2000-es években azonban a könyvtárnak adományoztak egy jelentős magángyűjteményt, melyet két további követett. Ezek alapozták meg az új, immár több tízezres gyűjteményt – mondta az osztályvezető.

Edison találmánya, a fonográf az 1870-es végétől terjedt el, a gramofon pedig a következő évtizedben. Ez a technikai forradalom tette lehetővé, hogy az emberek az otthonukban is rendszeresen hallgathassanak zenét. Gramofonlemezek alapján kaphatunk képet egy kor zenei közízléséről, tömegkultúrájáról. Az első magyar hanglemezgyár 1908-ban jött létre,

az OSZK honlapján meghallgatható karácsonyi lemez 1940 körül készült.

Ezek a felvételek néha meglepően jó állapotúak, jól hallgathatóak, minőségük elsősorban attól függ, hogy hányszor játszották le – jegyezte meg Mikusi Balázs.

A Magyar karácsony című, csaknem 80 éves lemez, rajta többek között az Ó, gyönyörű szép titokzatos éj és a Mennyből az angyal című dalok meghallgatható ezen a linken.

(Via MTI)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X