Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Müpa magazin 25 éve született a csángó boogie

25 éve született a csángó boogie

A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band a jórészt saját maga teremtette magyar etno funk nagymestere, egyúttal nagykövete a világban, a kvintett ráadásul 2020-ban már fennállása 25. évfordulóját ünnepli.

- hirdetés -

A negyedszázad első évtizedében a tradicionális magyar népzene — elsősorban gyimesi és moldvai fúvós- és kobzos zene — hagyományát ápolták, aztán erre az alapra építve fejlesztették ki igen sajátos világzenei megszólalásukat funkos és rockos lendületű dalokkal. Vagy ahogyan az ő meghatározásuk ezt érzéklete- sebben leírja:

megszületett a csángó boogie.

- hirdetés -

Annyira hatásos lett, hogy a hazai sikerek mellett tényleg az egész világ elkezdte ropni rá, legutóbb Ázsiában mutatták meg, milyen határtalan a furulya sodró, pszichedelikus változatosságát előtérbe helyező sokszínű, groove-os megszólalásuk.

Kerekes Band

Év eleji koncertjük január 12-én tehát egyszerre lesz a jubileumi esztendő nyitánya, de a legfrissebb, kazah és azeri hatásokból dolgozó újabb lendület megmutatása is. A mindig imponáló kreativitással előrukkoló Kerekes Band visszafelé tekintgetés helyett ezúttal is előre gördíti kerekét: „Mindig vonzott bennünket a Kelet. Az idén nyári kazah és azerbajdzsáni turnénk, és találkozásunk a huun-huur-tus Radik Tyulyush-sal, Behrad Bonyhadi tar-művésszel és Eldar Recebov oud-művésszel mind-mind beépült a zenekar játékába, persze úgy, hogy megtartottuk a csapatra jellemző pszichedelikus, rockos lüktetést. A Trans-Nomád Expressz hosszú utat jár be, és nincs rajta hálókocsi.”

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.