Papageno Radio
Folk A kulisszák mögé enged bepillantást a Néprajzi Múzeum új kisfilmje - Videó

A kulisszák mögé enged bepillantást a Néprajzi Múzeum új kisfilmje – Videó

A Néprajzi Múzeum továbbra is fontosnak érzi, hogy kiállítások híján is hírt adjon magáról, ezért legújabb kisfilmjében ismét betekintést enged a zárt ajtók mögé. A múzeum Etnotube nevű YouTube csatornáján debütáló anyag a mindennapi munkálatok részletei mellett egy izgalmas felfedezés történetét, a szakemberek együttműködésével felébresztett tárgy múltját és jelenét is elmeséli.

A Néprajzi Múzeumban a korábbi kiállítások tereiben a Kossuth-téren – mint azt többször hírül adták – nem nyilvános költözéselőkészítési háttértevékenység zajlik. A több százezer műtárgy csomagolásának nyilvántartási- és digitalizálási feladatait közvetlenül nem ismerheti meg az érdeklődő nagyközönség, azonban a múzeum Etnotube csatornáján futó kisfilmek a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé teszik a költözés fázisait, az egyes gyűjteményeket, aktuális kihívásokat, izgalmas felfedezéseket.

Ide kapcsolódik:
Járd be virtuálisan a Néprajzi Múzeum új épületét - Videó

A legújabb kisfilmben a gyakran monoton munkát végző „hősök” – a gyűjteménykezelők, a műtárgyvédelmi szakemberek, az állomány digitalizálásában közreműködő munkatársak – rutinjaival találkozunk, és egy különleges történettel is, amely az izgalmas felfedezés mellett képet ad a szakemberek együttműködésével felébresztett tárgy múltjáról és jelenéről.

A Néprajzi Múzeum költözési előkészületei sajátos élethelyzetbe hozták a gyűjteményeket, raktárakat. Az elmúlt időszakban különböző szempontok szerint kellett átnézni mindent: a tárgyakat letisztították, lefotózták, QR kóddal látták el, a restaurátorok raktári csomagolásokat, installálásokat készítettek, több gyűjteményben revíziók, állományellenőrzések is zajlottak. Ennek a nagy volumenű munkának a „mellékterméke”, hogy időnként előkerülnek régen látott, talán elveszettnek hitt dolgok, valamint olyan tárgyak, dokumentumok, amiről korábban esetleg nem is tudtak.

Ide kapcsolódik:
Bartók 1200 fonográffelvétele először hallható a Néprajzi Múzeum nyilvános adatbázisában

Ilyen módon bukkant fel az egyik gyűjtemény nehezen megközelíthető zugából egy vászonra festett, kirgiz jurtát ábrázoló installációs festmény. Egy szintén a költözés előkészítési munkálatai alatt előkerült, archív fotó segítségével kisebb nyomozás után derült fény arra, hogy ez a festmény a Néprajzi Múzeum egykori, századelős állandó tárlatán kiállított kirgiz jurta háttereként szolgált. Az összehajtva tárolt vászon rossz állapotban volt. A filmen látható munkálatok bemutatják a mechanikus felületi tisztítást ecseteléssel, restaurátor porszívóval. A cél az volt, hogy megtisztított állapotban nagy átmérőjű hengerre ideiglenesen fel lehessen tekerni, addig, amíg a restaurálására sor nem kerül. A feltekerésnél savmentes selyempapírt tekertek a rétegek közé, hogy a műtárgyfelület ne sérüljön, majd porvédelem céljából egy huzatot készítettek a feltekert műtárgyra mosott mángorolt pamutvászonból.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!