Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A világ legnagyobb orgonái

A világ legnagyobb orgonái

A világ legnagyobb orgonáinak listáját nem is olyan könnyű elkészíteni. Nem mindegy ugyanis az, hogy milyen szempontok szerint beszélünk a legnagyobbakról.

- hirdetés -

Templomi vagy világi orgonák közt keressük a rekordereket? Beleszámítjuk a legnagyobb koncerttermi orgonákat is? Netán fésüljük össze a listákat és abszolút értéken számítsuk a hangszereket? Ugye, belátják, kedves olvasók, hogy nagy fába vágtuk a fejszénket.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
A Zeneakadémia felújított orgonájának története filmben elbeszélve - Videó

Már azt sem egyszerű megmondani, hogy hol áll a legrégebbi működő orgona. Vannak ugyanis források, amelyek szerint a svájci Sionban található, a Basilique de Valère-ben. 1435-ben építették (ezért nem véletlen, hogy 12 síp eredeti rajta csupán), és a 17. században, a barokk hangzásnak megfelelően módosítottak rajta. Ám miután ezeket leírtuk, máris jöhetnek az ellenkezők. Mert bizony, vannak, akik szerint a németországi Ostönnen Szent András-templomában levő orgona ennél is régebbi, 1425 és 1431 között építették. Itt sokkal jobb az eredeti sípok aránya: az 576 darabból 326 biztosan 1500 előtt készült; de persze ezt is átépítették a barokk igényeknek megfelelően.

Ezek után próbálkozzunk a legnagyobbakkal? Próbálkozzunk!

Ha csak az a fontos, hogy működjön, akkor a philadelphiai Macy’s áruházba kell mennünk. A súly kategóriában 287 tonnájával kétségkívül a Wanamaker Grand Court Organ névre hallgató hangszer a győztes, de a sípok számát tekintve már csak ezüstérmes. 1904-ben készült a St. Loius-i világkiállításra, és amikor John Wanamaker áruháztulajdonos megvette, 13 vasúti kocsi kellett a szállításához.

Ha a méret és a hangerő a lényeg, a teljes játszhatóság nem számít, akkor is az Egyesült Államokba mennünk. Irány Atlantic City és a Boardwalk Hall! Még nincs százéves a hangszer, 1929 és 1932 között készült, de 1944-ben megsérült, azóta nagyobb része nem működik. Hivatalosan 33112 sípja van, de állítólag soha senki nem számolta meg pontosan…

A templomi orgonák között a Los Angeles-i First Congregational Church hangszere vezet, amelyet 1931-ben avattak fel. A koncerttermiek között nem nyerne (hiszen ott is amerikai áll az élen, mint láttuk), de az operaházi orgonák között a Sydney-i Operaház orgonája a legnagyobb. Az ausztrál instrumentum még egy kategóriában, a mechanikus működésű orgonák között győztes.

Vannak szabadtéri orgonák is, ebben a versenyszámban szintén az Egyesült Államokban, egy San Diego-i parkban találjuk a győztest. Ha egészen különleges szempontokat szeretnénk érvényesíteni, akkor vezessük be az „emlékmű, ami játszható orgona”  kategóriát is. Ennek a legnagyobbika Kufsteinben áll, a gerolsecki erőd orgonája, amelyet az I. világháborúban elesett katonák emlékének dedikáltak. Láthatják, kedves olvasók, hiába a méret a lényeg, az sem mindegy, honnan nézünk, mivel mérünk!

(Via Die Orgelseite)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.