Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Amerikai és kanadai könyvtárakban hangszereket is lehet kölcsönözni

Amerikai és kanadai könyvtárakban hangszereket is lehet kölcsönözni

Nem előrehozott áprilisi tréfáról van szó. New York Brooklyn negyedében, Philadelphiában, de Torontóban, Ottawában, Halifaxben, St. Johnsban, Winnipegben is vannak olyan közkönyvtárak, amelyek újdonságnak számító kezdeményezésként hangszerek kölcsönzésével foglalkoznak. Ahol pedig nincs könyvtár, ott zenészek vették kézbe az ügyet.

- hirdetés -

Brooklynban az érvényes olvasójeggyel rendelkezők 2018 óta 30 napra kölcsönözhetnek ingyenesen a rendelkezésre álló hangszerekből, sőt akár a könyvtár stúdióját is használhatják, ha szeretnének egy-egy számot rögzíteni. Eddig összesen 600 alkalommal kölcsönöztek a könyvtártagok. Vannak köztük olyanok, akik anyagilag nem tudnák megengedni a vásárlást, mások, főleg a kezdő zenetanulók, addig kölcsönöznek, amíg nem döntik el, melyik hangszerre koncentráljanak.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Így teszi a zene élhetőbbé és vonzóbbá a városokat

A New York-i program két könyvtáros kezdeményezésére jött létre, akik egy innovatív könyvtári megoldásokat támogató pályázatra adták be ötletüket és nyertek jelentősebb összeget. Kanadában elsősorban a kevésbé tehetősek használják a hangszerkölcsönző szolgáltatást, akik akár egy órát is utaznak egy-egy instrumentumért. A rendelkezésre álló arzenálban a fenntarthatóság érdekében használt és adomány hangszerek is találhatók. Itt egy biztosítótársaság szponzorálta a projekt indulását és kétéves fenntartását.

Bár voltak olyan félelmek, hogy a kölcsönzési lehetőség miatt csökken a hangszerboltok forgalma, sőt hosszabb távon akár be is zárhatnak, a tapasztalat épp az ellenkezőjét mutatja. A könyvtárosok egyébként várostól függetlenül arról számoltak be, hogy a hangszerkölcsönzéssel a zeneműtár használata, a könyvek, kották kölcsönzésének népszerűbbé válása mellett a könyvtárak többi részlegének a látogatottsága is megnövekedett.

Ide kapcsolódik:
Egy szimfonikus zenekar, amely egyértelműen pénzt hoz a régiónak

Massachusetts könyvtárral ellátatlan területein egy rockzenekar ötletére indult el a mozgó hangszerkölcsönző, Kaliforniában pedig egy hobbizenész gondolt a muzsikálni vágyókra. Az ötlet azonos: egy hangszerekkel megpakolt kisteherautó járja a településeket, de támogatás híján itt kölcsönzési díjat kell fizetni.

(Via Next City)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.