Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Az Osztrák Filmakadémia díjára jelölték Varga Judit zenéjét

Az Osztrák Filmakadémia díjára jelölték Varga Judit zenéjét

Az Osztrák Filmakadémia idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját, mely Ausztria legrangosabb filmes díját adja át minden évben. Idén magyar vonatkozása is van a díjnak: Varga Judit a legjobb filmzene kategóriában került a jelöltek közé.

- hirdetés -

A Gipsy Queen című német-osztrák koprodukciós film (2019) zeneszerzője a díj tíz éves történetében immár harmadszor kap jelölést, ezzel tartva az abszolút jelölési rekordot.

A film a Tallinn Black Nights Festival (PÖFF) nyitófilmjeként debütált novemberben, ahol több kategóriában is nyertes volt. Jelenleg a kaliforniai Santa Barbara International Filmfestival-on vetítik, de a német akadémia díjáért (Lola) is versenyez (jelenleg a short list-en van, márciusban derül ki hogy innen mely filmek jutnak tovább a jelöltek közé).

- hirdetés -

Január 24-én csütörtökön a bécsi városházán gyűlt össze ünnepélyes keretek között az Akadémia vezetősége és hivatalosan is kihirdették a jelöléseket.

Gipsy Queen – forrás: Varga Judit

Az esten kiemelték, hogy az osztrák film fontos kulturális érték, és Bécs mint kulturális főváros gondoskodik arról, hogy minden lakosa hozzáférhessen a kultúrához.

forrás: Varga Judit

A film zenéje négy országban készült: a Gipsy Band bukaresti stúdiójában készítette az anyagot, a klasszikus hangszeres hangfelvételek a budapesti Pannónia Filmstúdióban készültek, a zenei keverés Bécsben, a film végső keverése/mastere pedig Berlinben történt.

A legjobb zene díja mellett még a legjobb férfi főszereplő (Tobias Moretti) és a legjobb forgatókönyv (Hüseyin Tabak) kategóriákban is jelölték a filmet.

 

Varga Juditot legutóbb az Átlátszó Hang Fesztiválon kiemelt zeneszerzőként és kurátorként láthatta a budapesti közönség. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt zeneszerzés tanára 2019 októberétől a bécsi Zeneművészeti Egyetem (mdw) alkalmazott zeneszerzés osztályának a professzora.

Ide kapcsolódik:
A bécsi Zeneakadémia professzoraként folytatja Varga Judit

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.