Papageno Radio
Intermezzo Az Osztrák Filmakadémia díjára jelölték Varga Judit zenéjét

Az Osztrák Filmakadémia díjára jelölték Varga Judit zenéjét

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az Osztrák Filmakadémia idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját, mely Ausztria legrangosabb filmes díját adja át minden évben. Idén magyar vonatkozása is van a díjnak: Varga Judit a legjobb filmzene kategóriában került a jelöltek közé.

A Gipsy Queen című német-osztrák koprodukciós film (2019) zeneszerzője a díj tíz éves történetében immár harmadszor kap jelölést, ezzel tartva az abszolút jelölési rekordot.

A film a Tallinn Black Nights Festival (PÖFF) nyitófilmjeként debütált novemberben, ahol több kategóriában is nyertes volt. Jelenleg a kaliforniai Santa Barbara International Filmfestival-on vetítik, de a német akadémia díjáért (Lola) is versenyez (jelenleg a short list-en van, márciusban derül ki hogy innen mely filmek jutnak tovább a jelöltek közé).

Január 24-én csütörtökön a bécsi városházán gyűlt össze ünnepélyes keretek között az Akadémia vezetősége és hivatalosan is kihirdették a jelöléseket.

Gipsy Queen – forrás: Varga Judit

Az esten kiemelték, hogy az osztrák film fontos kulturális érték, és Bécs mint kulturális főváros gondoskodik arról, hogy minden lakosa hozzáférhessen a kultúrához.

forrás: Varga Judit

A film zenéje négy országban készült: a Gipsy Band bukaresti stúdiójában készítette az anyagot, a klasszikus hangszeres hangfelvételek a budapesti Pannónia Filmstúdióban készültek, a zenei keverés Bécsben, a film végső keverése/mastere pedig Berlinben történt.

A legjobb zene díja mellett még a legjobb férfi főszereplő (Tobias Moretti) és a legjobb forgatókönyv (Hüseyin Tabak) kategóriákban is jelölték a filmet.

 

Varga Juditot legutóbb az Átlátszó Hang Fesztiválon kiemelt zeneszerzőként és kurátorként láthatta a budapesti közönség. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt zeneszerzés tanára 2019 októberétől a bécsi Zeneművészeti Egyetem (mdw) alkalmazott zeneszerzés osztályának a professzora.

Ide kapcsolódik:
A bécsi Zeneakadémia professzoraként folytatja Varga Judit

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X