Budapesten mutatják be José Cura első operáját

José Cura Montezuma és a rőthajú pap című vígoperájának ősbemutatója január 29-én lesz a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara közreműködésével a Zeneakadémián.

Az argentin tenor és karmester a 2019/2020-as évadtól a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek első állandó vendégművésze. A bemutatót a szerző maga vezényli, az opera főszereplője, Matias Tosi bariton Argentínából érkezik.

Ide kapcsolódik:
José Cura: „A közönség már megszokta, hogy több szerepben találkozhat velem”

Az opera alapjául Alejo Carpentier Concierto Barroco című regénye szolgált, amely Vivaldi Montezuma című operájának születéséről szól. Különleges a mű, hiszen nemcsak az opera születéséről szól, hanem egy szürreális történet is egyben, amelyet egy kubai író kisregényben fogalmazott meg. Az író fantáziáját megmozgatta az a tény, hogy egy olyan operáról van szó, amelynek sokáig nem tudtak a létezéséről, csak a szövegkönyv maradt fenn, és a zenei anyag a 20. században került elő.

A mű nagy elvárásokat támaszt a közreműködőkkel szemben, ezért nehézséget okozott megtalálni azokat a művészeket, akik képesek a kihívásoknak megfelelni. Az opera különleges feladatokat ró az énekes szólistákra, összesen 19 szereplője van, és nem elsődlegesen operai hangokra és operai teljesítményekre van szükség, hanem összművészeti feladatok megoldására.

(Via MTI)