Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Démonidézés a Három Hollóban - Folytatódik Bősze Ádám és Novotny Anna előadás-sorozata

Démonidézés a Három Hollóban – Folytatódik Bősze Ádám és Novotny Anna előadás-sorozata

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Január 6-án jelentkezik a Nem ér a nemem operatörténeti előadás-sorozat harmadik epizódja, ahol Bősze Ádám és Novotny Anna ezúttal a démonok világába kalauzolja a hallgatóságot. A folyó hónap első hétfőjén jelentkező sorozat az operairodalom ruha- és nemváltásait, valamint azokat a különleges lényeket járja körbe, akik vagy amik nem illeszthetőek bele a hagyományos zenés színházi szerepkörökbe.

A kasztráltak és az angyalok után januárban stílszerűen a démonok kerülnek sorra, mind átvitt mind valóságos értelemben. Ráhangolandó a januári estre Anton Rubinstein operájáról, A démonról osztok meg néhány érdekességet. A Rubinstein névvel valószínűleg minden zeneszerető találkozott már, de nem zeneszerzőként, hanem virtuóz zongoristaként. Pedig az 1829-1894-ig élt muzsikus Liszt Ferenchez hasonlítható parádés zongoristakarrierje mellett többek közt 17 operát is komponált, köztük az 1875-ben bemutatott A démont.

- hirdetés -

Fjodor Saljapin Démonként (Konstantin Korovin 1903-as festménye)

Amíg az opera Mariinszkij-beli ősbemutatója után Oroszországban szinte állandóan repertoáron maradt, addig a világ többi operaszínpadán alig játsszák az 1900-as években Nyugat-Európában idejétmúltnak titulált darabot. A libretto alapjául szolgáló Lermotov költeményt 1860-ig tiltólistán tartotta az egyház, ami nem meglepő, hiszen a történet egy olyan szerelmi háromszöget dolgoz fel, melynek egyik férfi szereplője bukott angyal, azaz maga a címbéli Démon. Ha ez még nem lenne elég, erkölcsileg is ingatag lábakon áll a történet (mármint egyházi szempontból), mivel a főhősnő, Tamara jobban vonzódik az égi (pontosabban: pokoli) teremtményhez, mint leendő férjéhez, amin nincs is mit csodálkozni, főleg ha olyan előadásokat nézünk meg, mint a 2015-ös moszkvai, ahol a Démont Dmitrij Hvorosztovszkij alakította.

Íme egy részlet a legendássá vált előadásból, Tamara szerepében Asmik Grigorian: 

Hogy mi történik az opera szereplőivel és a klasszikus zenés színház többi démonjával, az mind kiderül a Nem ér a nemem soron következő estjén.

Nem ér a nemem, Ruha- és nemváltások az operatörténetben

január 6. 19:30 Három Holló, Budapest 1052 Piarista köz 1.

További információ ide kattintva.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X