Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Egy építkezési terület nyüzsgését idézi az Antal Gábor Trió új felvétele

Egy építkezési terület nyüzsgését idézi az Antal Gábor Trió új felvétele

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Új videóval jelentkezik a népszerű fúziós jazzegyüttes, az Antal Gábor Trió. Az Antal Gábor által komponált, tempós és izgalmas Construction Site címe több jelentést hordoz magában: egyrészt a szerzemény különböző, kisebb egységekből épül fel, másrészt a szerző saját bevallása szerint a fő dallammotívum hangulata egy építkezési terület nyüzsgését idézi.

- hirdetés -

Gábor a koncerteken mindig fel is teszi a kérdést, hogy a közönségben akadnak-e olyan hallgatók, akik a szám hallgatása közben szintén toronydarukra vagy munkagépekre gondolnak, de mindezidáig nem érkezett megnyugtató válasz. A rockot a funkkal, a fusionnel, az atmoszférikus, filmzenét idéző muzsikával és a jazzel ötvöző trió második, Storm Dance című lemeze 2019 őszén jelent meg, amelyhez az élő feljátszás során Fekecs Bence készített livesession videót a Pannónia Stúdióban. Így a Winter Colors című, Ávéd János vendégszereplésével készült szám és videó után ez a második, az új lemezhez köthető klip.

A Construction Site videoklipet Fekecs Bence készítette.

A zenekar idén januárban ismét óriási megtiszteltetésnek örvendhetett, ugyanis Tompos Kátya és Hrutka Róbert közös zenekara mellett ők is megkapták a Hangvilla díjat, ennek értelmében pedig – a kitüntetésen túl – a trió felléphetett a veszprémi Hangvillában, ahol az egyéni koncerteken túl az összes előadó közösen is zenélt.

Az Antal Gábor Trió 2016-ban alakult. Első, csak saját szerzeményeket tartalmazó, Whirl című lemezük 2017 elején jelent meg. Még ugyanebben az évben a zenekar első helyezett lett a kolozsvári Jazz in the Park nemzetközi zenei versenyen, és két héttel később közönségdíjat kapott a budafoki pincejárat által meghirdetett versenyen. 2018 elején a trió a Müpa meghívására fellépett a budapesti Jazz Showcase-en. 2018 végén a zenekar különdíjat kapott a Magyar Jazz Szövetség jazzcombo versenyén, valamint extra különdíjat nyert a balatonboglári Laureate World Jazz versenyen, amelynek értelmében 2019-ben felléphetett Hollandiában, az Amersfoort Jazz Festivalon. Ugyancsak 2019-ben a trió 20 másik formációval együtt, de egyedüli instrumentális zenekarként kiérdemelte az NKA Hangfoglaló támogatását, melynek köszönhetően elkészülhetett a második lemez Storm Dance címmel, amihez két videoklip is készült.

Storm Dance című lemezüket a Budapest Jazz Clubban mutatták be teltház előtt.

A zenekar mindeközben aktívan koncertezik. Az Amersfoort Jazz Festival mellett fellépett a Debreceni Bor és Jazznapokon, a Boglár Jazz Fesztiválon, a temesvári JazzTM-en, a bécsi Balassi Intézetben, a Paloznaki Jazzpikniken, a Szentendrei Borfesztiválon, játszottak a Kossuth téren a Parlament kapujánál, illetve a Magyar Jazz Napján a Budavári Palotában, és több ízben élőben a Magyar Televízióban és a Jazzy Rádióban.

A formáció zenei mottója, hogy a rockzene energikusságát a funkzene dögösségével kapcsolja össze, mindezt progresszív ritmikai-metrikai és harmóniai megoldásokkal élénkítse, de hangulatában a modern, mainstream jazztriók világát idézze némi humorral, öniróniával és elmélyültséggel.

A trió tagjai:

Antal Gábor (Boggie, Melodika Project, ATMO) – billentyű

Szentgallay György (Rácz Gergő, Lilo Upright, Kodály Spicy Jazz) – basszusgitár

Fekecs Ákos (Fekecs Ákos Project, Loyal, Duohh, ATMO) – dob

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X