Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Lehet-e bántalmazó egy kritika?

Lehet-e bántalmazó egy kritika?

(Ön)kritikusan a kritikáról címmel rendez beszélgetést a Színházi Kritikusok Céhe, amelyre olyan vendégeket hívtak, mint Detre Annamária és Mácsai Pál.

- hirdetés -

Az angolszász színházi világban egy-egy nagynevű kritikus ítélete kasszasikerre vihet vagy épp ellenkezőleg: eltemethet egy produkciót. Van-e Magyarországon hatalma a kritikusnak?

- hirdetés -

Vannak megosztó kritikusok, olyanok, akiknek félmondatait szinte bon mot-ként emlegetjük, akár évtizedekkel később is. Ezek a félmondatok viszont gyakran nem pozitív töltetűek. Vajon miért jegyezzük meg mégis épp ezeket?

Ide kapcsolódik:
Ingyenes kritikaíró szemináriumot indít a Színházi Kritikusok Céhe

Egyáltalán: milyen hangnem, stílus engedhető meg egy kritikában és milyen nem? Hol vannak az ún. építő és a romboló kritika határai? Mit vár el egy művész a kritikától? Hogyan éli meg az alkotó a kritikát?

A Színházi Kritikusok Céhe is próbál azért tenni, hogy a kritika is minél biztonságosabb tér legyen. Január 14-én Detre Annamária színművész-pszichológus és Mácsai Pál színművész-rendező, az Örkény Színház igazgatója, valamint Rádai Andrea kritikus lesz annak a beszélgetésnek a vendége, amelyen Kovács Natália kritikus vezetésével keresik a válaszokat a kérdésekre. Természetesen nyitott a beszélgetés (részletek itt találhatók), a szervezők a közönség, a színházi alkotók és a kritikaolvasó színházkedvelők részvételére is számítanak.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.