Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Megnyílt a világ első verspatikája

Megnyílt a világ első verspatikája

A Nyugat-angliai Shropshire-ben nyílt meg a világ első olyan gyógyszertára, ahol verseket adnak a betegeknek gyógyszerek helyett. A verspatika ötlete Deborah Alma brit költőtől származik. 

- hirdetés -

A versgyógyszertár megálmodója maga tevékenykedik „patikusként” az általa létrehozott kis üzletben, és úgy véli, hogy a felírt versek valóban segítenek a pácienseknek a stressz és a fáradtság leküzdésében, de a „megtört szíveket” is „gyógyítják”. Deborah hisz abban, hogy a költészet képes megváltoztatni az emberek hangulatát, lekötni a figyelmüket.

- hirdetés -

Versgyógyszertár – forrás: Skynews

De ne gondolja senki, hogy a verspatikus csak úgy, találomra adja az orvosságot. A pácienseket előbb konzultációra hívja, mintha egy valódi kivizsgáláson lennének, majd a „betegség” megállapítása után mindenkit hazaküld gyógyulni a neki szánt terápiás verssel.

Deborah Alma – forrás: nationalpoetryday.co.uk

A költő lehetséges vészhelyzetekre is fel van készülve: egy mentőautót alakított át „sürgősségi verskocsivá”, amellyel az országot járva osztja ki az „életmentő” verseket.

Sürgősségi versmentő – forrás: Skynews

A költő egyébként éveken át dolgozott elmebajjal diagnosztizált betegekkel, és akkor figyelte meg, hogy a versek milyen pozitív hatással vannak az emberekre.

(Via Transindex)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.