Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Online is elérhető a Vatikán könyvtárának gazdag gyűjteménye

Online is elérhető a Vatikán könyvtárának gazdag gyűjteménye

Habár a Vatikán a világ legkisebb önálló állama, könyvtára megdöbbentően sok, történelmileg igen fontos írott dokumentumot rejt. 

- hirdetés -

Az elmúlt öt és fél évszázadban a Vatikán állami könyvtára szépen növekedett. Mára körülbelül 75000 darab kódexet és több tízezer más kéziratos dokumentumot tudhat magáénak, illetve olyan könyveket, melyek a könyvnyomtatás kezdetei és a 16. század közötti időszakban születtek. Mindent összevetve hozzávetőlegesen több mint egymillió tétel található a könyvtárban.

1451-ben V. Miklós pápa volt az, aki elsőként próbálta meg Rómát globális jelentőségű akadémiai központtá fejleszteni. Ez a nem kis feladat először „viszonylag szerény”, több mint 1200 kötetből álló könyvtár felállítását foglalta magába, beleértve a pápa saját gyűjteményét is, melyben görög és római klasszikusok és konstantinápolyi szövegek is voltak.

- hirdetés -

Nagy örömünkre már nem is kell a Vatikánig utazni, hogy felfedezzük ezt a rendkívüli gyűjteményt, hiszen egy digitalizálási projektnek köszönhetően számos dokumentum szabadon kereshetővé és letölthetővé vált elektronikus formában. Ráadásul nem csak a fent említett kódexeket tanulmányozhatjuk, hanem levéltári, grafikai anyagokat és érméket is.

A vatikáni könyvtári keresőrendszer ide kattintva érhető el.

(Via Openculture)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!