Papageno Radio
Intermezzo Pedro Almodóvar legújabb alkotása kapta a legfontosabb spanyol filmes kitüntetést

Pedro Almodóvar legújabb alkotása kapta a legfontosabb spanyol filmes kitüntetést

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A világhírű spanyol rendező, Pedro Almodóvar legújabb alkotása, a Fájdalom és dicsőség tarolt a legfontosabb spanyol filmes kitüntetés, a Goya-díj 34. gáláján január 26-án hajnalban Málagában.

A spanyol filmakadémia hét kategóriában találta legjobbnak a 70 éves rendező  önéletrajzi ihletésű filmjét, amely egy korosodó, legnagyobb sikereit már maga mögött tudó filmrendező történetét meséli el visszaemlékezéseken és viszontlátásokon keresztül.

Ide kapcsolódik:
Március végén mutatják be Almodóvar legújabb filmjét

A legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb vágás és legjobb zene mellett a Fájdalom és dicsőséget két színészi kategóriában is a elismerték: női mellékszereplőként Julieta Serrano, féri főszereplőként Antonio Banderas vehetett át díjat. A színész először nyerte el a szülőhazája Oscar-díjaként emlegetett elismerést, noha már ötödszörre jelölték. A gálán elérzékenyülve beszélt arról, hogy pontosan három évvel ezelőtt majdnem belehalt egy szívrohamba, és most ezzel a díjjal lehetőséget kapott arra, hogy megünnepelje ezt a születésnapot. „Nem csak, hogy élek, érzem is, hogy élek” – fogalmazott. A kitüntetést Almodóvarnak ajánlotta, aki meghatározó rendezője színészi pályájának, és akivel az elmúlt negyven évben nyolc filmet készítettek közösen.

Ide kapcsolódik:
Saját színházat alapított Antonio Banderas

Pedro Almodóvar  már negyedik alkalommal kapta meg a legjobb filmnek járó Goya-díjat. Köszönőbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a független szerzői filmek veszélyben, „a kihalás útján” vannak. Az ünnepségen jelenlévő Pedro Sánchez miniszterelnökhöz szólva az Oscar-díjas rendező mondta: ezek a művek védelemre szorulnak, de nem a kormányzat, hanem az állam részéről.

A Fájdalom és dicsőség ebben az évben az amerikai filmakadémia Oscar-díjért is versenyez a legjobb idegennyelvű film és a legjobb férfi főszereplő kategóriákban.

Az idei Goya-díj másik nagy favoritja, az Oscar-díjas Alejandro Amenabár spanyol polgárháborús alkotása, az Amíg tart a háború (Mientras dure la guerra) volt. Tizenhét jelöléséből végül ötöt váltott díjra; négy technikai kitüntetést, valamint a legjobb mellékszereplőnek járó elismerést, amelyet Eduard Fernández vehetett át.

(Via MTI)

Promóció

X
X