Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Szőnyi Erzsébet, akiről már életében iskolát neveztek el

Szőnyi Erzsébet, akiről már életében iskolát neveztek el

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti a december 28-án, életének 96. évében elhunyt Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerzőt, karvezetőt, zenepedagógust, a nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját.

Szőnyi Erzsébet zeneszerző, Erkel-, Liszt- és Kossuth-díjas, Bartók–Pásztory-díjas, Kiváló Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ny. tanszékvezető tanára, az MMA rendes tagja, a nemzet művésze, zenepedagógus, karvezető és Kodály Zoltán zenepedagógiai módszerének világszerte ismert népszerűsítője volt – olvasható a minisztérium közleményében.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Elhunyt Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas karnagy

Tanulmányait 1942-47 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte. Olyan legendás mesterei voltak, mint Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Szabolcsi Bence, Szegedi Ernő, Viski János, Weiner Leó és Ferencsik János.

1947-48-ban a párizsi Conservatoire de Musique et d’art Dramatique növendékeként Tony Aubin-nél, Nadia Boulanger-nél, valamint Olivier Messiaen-nél tanult. Akadémiai tanulmányai mellett 1945-től a Szilágyi Erzsébet Gimnázium ének-zene tanára volt, 1948 és 1981 között a Zeneakadémián tanított, ahol 1960-tól tanszékvezető egyetemi tanárként dolgozott. 1964-ben a Zenei Nevelés Nemzetközi Társasága (ISME) elnökségi tagjává választották. 1978 és 2003 között a Magyar Kodály Társaság és a Bárdos Lajos Társaság társelnöke volt. 1992-96-ig a Magyar Zenei Kamara, 1996-tól a Magyar Muzsika Fórum társelnöke volt. 1992 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja volt. 1993-94-ben a Magyar Rádió felügyelő-bizottságának elnöke lett. A hartfordi (USA) Kodály Musical Training Institute tagja, a francia Kodály Társaság tiszteletbeli elnöke. A nemzetközi Kodály Társaság (IKS) és a varsói Chopin Társaság tiszteletbeli tagja. 2006. óta a pittsburgi Duquesne Egyetem (USA) díszdoktora volt.

Mint írják, éveken át vezette a Szilágyi Erzsébet Gimnázium leánykórusát. Negyven éven át szervezője volt az először 1967-ben megrendezett esztergomi Dunakanyar Művészeti Nyári Egyetemnek. 1994 óta a törökbálinti zeneiskola viseli a nevét. 2003-tól vezetésével rendezték meg a Szőnyi Erzsébet Regionális Szolfézsversenyt, amelyen a térség zeneiskoláinak szolfézstanulói vesznek részt. 2005-ben létrehozta a Zenélő Gyermekekért Alapítványt. 2006-ban Törökbálint képviselő-testületétől Volf György-díjat kapott, 2009-ben a város díszpolgára lett.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X