Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Több száz könyv tölthető le ingyenesen a Getty Museum virtuális könyvtárából

Több száz könyv tölthető le ingyenesen a Getty Museum virtuális könyvtárából

2014-es indulása óta a Getty virtuális könyvtára majdnem négyszázezer egyedi olvasmányt tett ingyenesen letölthetővé, melyeknek nagy része fizikai állapotban már nem elérhető.

- hirdetés -

Ha egy kiadó kifogy egy könyve minden elérhető másolatából, két dolgot lehet tenni: vagy újranyomtatják és továbbértékesítik, vagy végleg visszavonják a piacról. Ha pénzügyi szempontokat figyelembe véve nincs értelme, illetve haszna az újranyomásnak, és a könyv elfogy, az eredeti szerző vagy más kiadó dönthet az ismételt nyomdába küldésről, de a legtöbb esetben nem ez történik – a könyv csak úgy eltűnik. A Getty munkatársai azonban küldetéstudatból úgy határoztak, hogy nem hagyják sorsukra a nyomtatásból kifogyott kiadványokat, és elérhetővé teszik az eredeti könyvek PDF-változatát teljesen ingyenesen.

- hirdetés -

A virtuális katalógusban mindenféle témában található könyv, amely a Getty érdeklődési körét érintheti. Legtöbbjük angolul olvasható, de néhány spanyolra, franciára, japánra és más nyelvekre lefordított tétellel is találkozhatunk. Egyes kiadványok például bizonyos történelmi korszakok jellemző díszítőművészetére, vagy konkrét művészekre koncentrálnak.

Ide kapcsolódik:
Több ezer oszmán kori fotó vált elérhetővé digitalizált formában

A Getty mellett hasonló kezdeményezést tudhat magáénak a New York-i Metropolitan és a Guggenheim Múzeum is. Az információ és a környezetvédelem szerelmesei bizonyára nagyra becsülik ezeket a virtuális gyűjteményeket.

(Via Hyperallergic)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.