Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 87 éves Renata Scotto

87 éves Renata Scotto

A Savonában született énekesnő 15 évesen kezdte pályáját Verdi A trubadúr című operájának egyik áriájával. 1953-ban, 19 évesen már a világhírű Scalában mutatkozott be – a közönség az addig ismeretlen Scottót tizenötször tapsolta vissza.

- hirdetés -

Az igazi áttörést 23 éves korában Bellini Az alvajáró című operájának ráadás-előadása hozta meg számára, ahol az akkor már bálványnak számító Maria Callas helyére ugrott be.

Renata Scotto találkozott Maria Callasszal a beugrást követő napon Milánóban, Luigi Cherubini Médeiajának próbáján.

- hirdetés -

Callas nagyon pozitív benyomást tett a nála fiatalabb kolléganőjére, kedvesen köszöntötte és további sikereket kívánt neki, amitől Scotto természetesen nagyon boldog volt elmondása szerint, de aztán a próba során megilletődve szembesült Maria Callas határozottságával, amikor a rendező javaslatát bíráló Callas azt mondta, hogy inkább abból a szerepből csípjen le, amit Scotto énekel, ha mindenképp rövidíteni szeretne a darabon…

Operaszínpadon egyébként mindössze tizennyolc évesen, a Traviata Violettájaként debütált szülővárosában. A szerepet egy nappal később a milánói Teatro Nuovóban is elénekelhette, látható tehát, hogy az ő karrierje is nyílegyenesen és meglehetősen gyors tempóban ívelt felfelé.

A hatvanas évek elejétől – mint a bel canto stílus egyik legelismertebb képviselőjét – két évtizeden át kötötte állandó szerződés a veronai Arénához. 1977-ben, amikor első alkalommal sugároztak élő tévéközvetítést a Metropolitan Operából, a Bohéméletben ő énekelt Luciano Pavarotti mellett.

Pályafutása alatt csaknem félszáz operaszerepet énekelt.

A kritikusok nem csak technikai adottságait méltatják, hanem mellette színészi képességeit is elismerik. Scotto rendezőként is nevet szerzett magának: megrendezte többek között a Pillangókisasszonyt, a Bohéméletet és Donizetti Lammermoori Luciáját.

Az énekesnő évtizedek óta New Yorkban él, ahol 2002-es nyugdíjba vonulása óta mesterkurzusokat tart, de nem csak Amerikában, hanem Olaszországban is gyakran megfordul. 2002-ben a budapesti Operaházban is volt mesterkurzusa.

Kitüntetései között két Emmy-díj is szerepel, 2007-ben az Opera News díját vehette át, és a Juilliard School tiszteletbeli doktorává avatták.

(Via Wikipedia, Magyar Hírlap)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X