Papageno Radio
Intermezzo A macskák is szeretik a zenét - de főleg azt, amit kifejezetten...

A macskák is szeretik a zenét – de főleg azt, amit kifejezetten nekik írnak

A zene hatással van a kisállatokra is, már rég tudjuk. A macskák persze speciális esetek – őket valójában az a muzsika nyugtatja meg leginkább, amit személyesen nekik komponálnak, mondja a népszerű témakör egy friss tanulmánya.

Egy új kutatás, melynek eredményeit 2020 februárjában hozták nyilvánosságra, a zene a macskák stressz-szintjére tett hatásait tanulmányozta, miközben az állatok orvosi vizsgálatnak voltak kitéve.

A Louisiana Állami Egyetem kutatói három különféle helyzetet teremtettek a cicáknak, viselkedésük átfogó elemzése céljából. Az egyik csoport egyáltalán nem hallgathatott zenét, a másiknak Gabriel Fauré-műveket játszották le a rendelőben, a harmadik csoportnak pedig kifejezetten macskák számára írt műveket tettek fel.

Hogy mi az a cicáknak írt zene? Olyan muzsika, amely ugyanazok a hangokat, hangzást és hangtartományt alkalmazza, melyet a macskák is az ő saját vokalizációjukban, mely általában körülbelül két oktávval magasabb, mint az embereké (55–200 Hz).

 

Az egész „macskazene” ötlet mögött az a tény áll, hogy a cicák agyának érzelmi központjai nagyon korán, nem sokkal a születés után alakulnak ki. A macska-specifikus zene többek között utánozza azokat a hangokat, hangzásokat, amelyet a kiscica hall az élet ezen szakaszában, közel a testvéreihez és a cicamamához, például a táplálkozás során. Ezeket a hangokat beillesztik a macska általános vokalizációjának frekvenciatartományába és tempójába, így íródik a macskazene.

„Macskazene” – forrás: theatlantic.com

Az állatokat miután egyszer tesztelték, egy későbbi időpontban ismét vizsgálat alá helyezték őket, de akkor egy másik csoportba kerültek át. Az macksák állapotát a vizsgálat előtt és után is figyelemmel kísérték.

Ide kapcsolódik:
Mahler, a macskák kedvence – Videó

Ahogy az várható volt, mielőtt az orvos kezei alá kerültek volna, mindhárom csoportban azonos stessz-szintet produkáltak a cicák. Érdekes módon a csendre vagy a klasszikus zenére adott reakciók vizsgálata során azt állapították meg a kutatók, hog az állatok nem kerültek nyugodtabb idegállapota, viszont a nekik írt mű orvosilag is kimutathatóan jó hatással volt rájuk, melyet vér-, illetve hormonvizsgálattal is alátámasztottak: „Eredményeink szerint a cicák kevésbé szorongnak, miközben macska-specifikus zenét hallgatnak, kényelmesebben mozognak az adott környezetben, és könnyebben kezelhetőek.

(Via Ludwig van Toronto)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!