Papageno Radio
Intermezzo A volt KGB-ügynök meggyilkolásáról szóló operát mutatnak be az Egyesült Királyságban

A volt KGB-ügynök meggyilkolásáról szóló operát mutatnak be az Egyesült Királyságban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az Alekszandr Litvinyenko özvegyének 2008-ban kiadott könyve alapján írt opera premierje júliusban lesz.

Alekszandr Litvinyenko, a KGB-nek és az állambiztonsági szolgálatnak dolgozó ügynök 1998-ban három, maszkban mellette lévő társával egy rendkívüli sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a titkosszolgálat azzal bízta meg őt azzal, hogy ölje meg Borisz Berezovszkijt, akit akkoriban a Kreml legbefolyásosabb oligarchájaként tartottak számon, és aki akkor az Oroszországi Föderáció Nemzetbiztonsági Tanácsának volt a helyettes vezetője. 2000-ben, valószínűleg titkosszolgálati segítséggel emigrált Londonba, 2006-ban brit állampolgár lett, és még ebben az évben mérgezték meg polónium 210-es sugárzó izotóppal, amit valószínűleg a teájában oldottak fel, amikor a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában két egykori ügynöktársával, Andrej Lugovojjal és Dmitrij Kovtunnal találkozott. Litvinyenko később is folyamatosan támadta Putyint, és Anna Politkovszkaja halálának körülményei után is nyomozott.

Ide kapcsolódik:
Putyin ellen tüntető hegedűst büntettek meg

A halálának körülményeit vizsgáló igazságügyi eljárás vezető jogtanácsosa 2015-ben arról beszélt, hogy Litvinyenko az állambiztonságban tapasztalt korrupcióra akarta felhívni a figyelmet, az özvegy szerint a gyilkosság szálai egészen Vlagyimir Putyinig érnek. Marija Litvinyenko 2008-ban írt könyvet közösen Alexander Goldfarbbal, aki segített Litvinyenkónak távozni Oroszországból és kiadni egy a Putyin-rendszert bíráló könyvet is. A biokémikus végzettségű volt ügynök vitte Litvinyenko ügyeit a kórházi kezelése idején. 2018-ban viszont Litvinyenko apja azzal állt elő egy orosz tévéműsorban, hogy fiát Goldfarb ölte meg.

Ide kapcsolódik:
Aranymaszk-díjakkal jutalmazták Moszkvában Szerebrennyikov színpadi munkáját

A történetből a Guardian című lap újságírójának könyve alapján már készült prózai színházi előadás Londonban, Marija Litvinyenko Death of a Dissisent (Egy disszidens halála) című kötetét azonban operaszínpadra szánta Anthony Bolton zeneszerző és a libretto szerzője, Kit Hesketh-Harvey. A hét szólista mellett kórus kap szerepet a műben. A zenei világhoz Anthony Bolton egyaránt inspirálódott katonaindulókból, orosz fociklubok hivatalos dalaiból, a csecsen himnuszból, Sosztakovics, Rachmaninov és Csajkovszkij műveiből. A darab a Grange Park Opera felkérésére készült, a bemutató júliusban lesz, akkor két alkalommal láthatja a közönség.

(Via The Guardian)

Promóció

X
X