Az árvíz után ismét zavartalanul működik a velencei La Fenice

A velencei La Fenice - forrás: YouTube

Tavaly novemberben az elmúlt fél évszázad legkomolyabb árvize sújtotta az északolasz várost, ami az egyik legismertebb nevezetesség, a Szent Márk-székesegyház mellett Velence nagy múltú operaházát is érintette.

2019 végén a velencei operában Verdi Don Carlos című művét próbálták volna, de az árvízi fenyegetettség miatt fel kellett függeszteni a művészi munkát. Az árvíz a 18. századi épület alsó szintjeit érintette, amit a színház elektromos rendszereiben okozott kárt. A teátrum három hónappal az eset után azt közölte, hogy a helyreállítási munkálatokat elvégezték, a munka folytatódhat.

Ide kapcsolódik:
Önkéntesek mentik Velencében az egyik legjelentősebb zenei archívum kincseit

Jelezték ugyanakkor az is, hogy a hasonló esetekre egyelőre nem látnak megnyugtató megoldást, novemberben a legmagasabb vízállás 187 cm volt, ami ellen már nincs a városnak megfelelő védelmi rendszere. A színház egyúttal aggodalmát fejezte ki, hogy egy következő, hasonló nagyságrendű áradás már maradandó károkat okozhat.

A városvezetés asztalán évek óta van egy tervezet, amely megoldást jelenthet, de a gátrendszer megépítését még nem hagyták jóvá.

(Via Stuttgarter)